Överblick: Johansson svänger om program och C vill kartlägga ovaccinerade

Fler IS-kvinnor kommer till Sverige. C vill kartlägga ovaccinerade riksdagsledamöter. ”Hesa Fredrik” vandaliseras. Morgan Johansson (S) svänger om program för gängkriminella. Ny utredning om yrkeshögskolan.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) tillsätter nu en ny utredning om yrkeshögskolan. Den ska utreda bland annat om vilka utbildningar som behövs i framtidens klimatomställning och om det ska finnas en gemensam antagning för alla utbildningar inom yrkeshögskolan.

– Maria Bernhardsen är policyexpert inom kompetensförsörjning hos Svenskt näringsliv. Maria har lång erfarenhet av att jobba med frågor om yrkesutbildning och kompetensförsörjning, säger Ekström om den särskilda utredaren under en pressträff.

Kartläggning av vaccinerade

Centerpartiet vill att alla gruppledare i riksdagen ska svara på hur många av deras ledamöter som är ovaccinerade. Det finns inget krav från riksdagsförvaltningen om vaccinering, men C, S, L och V säger att alla deras ledamöter är fullvaccinerade. C-gruppledaren Anders W Jonsson uppger att det kan finnas runt 50-70 ovaccinerade ledamöter.

– Om det visar sig att det är en stor andel riksdagsledamöter inte är vaccinerade, behöver ju riksdagens arbete anpassas, säger han till DN.

Johansson svänger om program

2019 meddelade regeringen att ett nationellt avhopparprogram för gängkriminella skulle startas. Men nu har justitieminister Morgan Johansson (S) svängt i frågan. Nu ska det i stället vara en samordnare, Stefan Strömberg, och fyra myndigheter som ska utreda frågan fram till 2024. Och de får 30 miljoner kronor att använda till det.

Men kommunerna som i dag ofta ansvarar för avhopparprogrammen, är missnöjda och förväntade sig mer av regeringen.

 – 30 miljoner är absolut ingenting för det här. Det är en piss i Nilen på ren svenska, säger Göran Gredfors (M), ordförande i socialnämnden i Eskilstuna, till SVT.

Vandaliserad Fredrik

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sedan 2019 fått lägga en kvarts miljon kronor på att reparera ”Hesa Fredrik” efter sabotage och stölder. Nu överväger MSB att stöldmärka utrustningen eller göra den mer svåråtkomlig för allmänheten.

– Vi vet inte varför det är så här och varför de stjäl dem. Det är ganska speciella ändamål som de används för och det finns inte någon andrahandsmarknad heller, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt på MSB, till P4 Värmland.

Fler IS-återvändare

Enligt Expressen har tre svenska kvinnor och åtta barn förts ut ur al-Roj-lägret till Syrien. Enligt uppgifterna ska de nu föras hem till Sverige. Utrikesdepartementet vill dock inte lämna någon kommentar om kvinnorna som är på väg att föras till Sverige.

Forrige artikel Avdelning på ungdomshem stänger efter Ivo-anmälan Avdelning på ungdomshem stänger efter Ivo-anmälan Næste artikel DO om omplacering av ovaccinerad personal: ”Svårt i nuläget” DO om omplacering av ovaccinerad personal: ”Svårt i nuläget”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.