Överblick: Käbbel mellan C och MP och coronavågen över i Uppsala

Stefan Löfven ställer in sitt Almedalstal på onsdagen och överlämnar uppgiften till partisekreteraren. Käbbel mellan C och MP skapar osäkerhet inför statsministeromröstningen. Och i Uppsala är tredje coronavågen över, men delta väntas utgöra 90 procent inom veckor. 

Enligt schemat för de digitala Almedalstal som hålls ifrån riksdagen i år skulle statsminister Stefan Löfven hålla sitt tal klockan 11.00 i morgon onsdag. Men nu meddelar Socialdemokraterna att det inte blir Löfven som håller talet. I ett pressmeddelande skriver partiet att det blir partisekreterare Lena Rådström Baastad som får hålla talet i riksdagen

– Givet det politiska läget har inte statsministern möjlighet att ta det och därför blir det partisekreteraren som håller tal i stället, säger Emma Fastesson Lindgren, pressekreterare Socialdemokraterna till Aftonbladet.

Oklart rödgrönt läge

Samtidigt råder fortfarande viss oklarhet inför statsministeromröstningen på onsdag klockan 14.00. Det utkast till överenskommelse som Centerpartiet menar är förutsättningen för att partiet ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister är enligt Miljöpartiet inte en färdigförhandlad överenskommelse, utan ett bud som MP har landat i att man säger nej till. Det säger Märta Stenevi (MP) till TV4. Stenevi är även kvällens Almedalstalare i riksdagen i dag. 

Förmiddagens Almedalstalare Annie Lööf, å sin sida, säger till Sveriges Radio att MP måste ”finna sig i den här överenskommelsen om de ska sitta i regeringen”. 

Oklart i Liberalerna

Även inom Liberalerna, vars partiledare sedan misstroendeomröstningen för några veckor sedan har sagt att L nu verkar för en borgerlig regering, är läget oklart inför omröstningen. TT/Sydsvenskan skriver att exempelvis partiets tidigare ekonomiskpolitiske talesperson Carl B Hamilton (L) uppmanar partiet att inte rösta nej till Stefan Löfven. På Facebook skriver han:

”Just nu verkar Liberalerna trassla ihop höga principer med rättfram klokhet. Jag tror det riskerar att uppfattas som bisarrt och olyckligt om L med sitt agerande (nej!-rösta vid statsministeromröstningen) de facto lägger avgörandet i regeringsfrågan i händerna på bångstyriga vilden Amineh Kakabaveh.”

I går kväll i Sveriges Radio var Nyamko Sabuni vag kring hur partiet skulle rösta.

Tredje coronavågen är över i Uppsala

Aftonbladet rapporterar om veckans lägesbild från Länsstyrelsen i Uppsala, enligt vilken den tredje coronavågen kan anses vara helt över i regionen. Under tisdagen den 29 juni rapporterades noll smittspridning och noll smittspårning i såväl regionen som kommunerna inom den.

Samtidigt gör Region Uppsala prognosen att deltavarianten kommer att utgöra ungefär 90 procent av alla positiva provsvar gällande covid-19 inom ett par veckor.

Forrige artikel Lundgren (SD): Det har blivit ett missförstånd Lundgren (SD): Det har blivit ett missförstånd Næste artikel Stora variationer i den svenska tilliten Stora variationer i den svenska tilliten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.