Överblick: Kakabavehs frågor till justitieministern och svenska stridsfordon säljs

Vid Natotoppmötet idag väntas Sverige och Finland få status som inbjuden. I riksdagen debatterade Amineh Kakabaveh (-) frågan om utlämningar till Turkiet med justitieminister Morgan Johansson (S). Och så ser det ljust ut för svensk försvarsindustri, tror försvarsministern. 

Vid Natotoppmötet väntas beslutet fattas om att bjuda in Sverige och Finland att bli Natomedlemmar.

– Jag tror inte att någon annan process tagit så få veckor, från medlemsansökan i mitten av maj, till nu, säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg, enligt SVT/TT.

Exakt vad som ingår i de överenskommelser och utfästelser som har gjorts har ländernas företrädare varit förtegna om, enligt Expressen var pressträffen tystlåten. 

Bland annat ingår dock att Sverige och Finland ska teckna ett utlämningsavtal med Turkiet, upprätta en närmare dialog om utlämningar samt att Sverige och Finland lovar att sluta stödja organisationer som YPG, PYD och Gülenrörelsen.

Kakabaveh i debatt med Morgan Johansson

SVT rapporterar att den politiska vilden Amineh Kakabaveh är besviken på överenskommelserna och hotar att försöka väcka misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S) efter överenskommelsen med Turkiet, ett hot som statsminister Magdalena Andersson tar med ro.

Under en interpellationsdebatt i riksdagen nu på förmiddagen ställde Kakabaveh frågor till justitieminister Morgan Johansson om just frågan om utlämningar.

– Det är inte de här människorna som är asylsökande som hotar Sverige.
De har räddat sig själv och världen i kamp mot Daesh, och de ska belönas, inte straffas, sade Kakabaveh, som bland annat menade att det räcker att ha lajkat fel inlägg på Facebook för att den turkiska säkerhetstjänsten ska se människor som terrorister.

– Det handlar sannerligen inte i första hand om vad Turkiets underrättelsetjänst säger, utan det kan vara många källor, även inom de här nätverken, sade justitieministern i sitt svar. 

Johansson sade samtidigt att transparens kring källor och uppgifter aldrig kan bli aktuellt, då man samtidigt riskerar att röja informanter inom terrornätverk.

– Enbart kontakter med tex YPG är inte grund för erinran från Säpo. Det finns alltid mer information än så. Migrationsverket och domstolarna har alltid tillgång till hela materialet, försäkrade Johansson, som också betonade att Sverige inte lämnar ut individer till andra länder med mindre att det har prövats antingen i Högsta domstolen eller i Migrationsöverdomstolen.

Svenska stridsfordon säljs till Slovakien

P4 Västernorrland rapporterar att företaget BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik har landat en rekordaffär värd 17 miljarder kronor med den slovakiska regeringen. Det är 152 stridsfordon som ska levereras till landet och försvarsminister Peter Hultqvist (S) tror att affären kan ha betydelse framåt.

– Det här kan ju också öppna upp för affärer i andra länder, vad jag förstår finns det intresse även från Tjeckien att göra en upphandling utav stridsfordon, säger Hultqvist, till P4, och tillägger också att han ser det som positivt att det är ett Natoland företaget säljer till.

– Vi har en stark försvarsindustri och det ska vi vara stolta över.

Annat i dag

Socialminister Lena Hallengren presenterade idag på morgonen en lagrådsremiss kring krisberedskap i sjukvården. Bland förslagen märks att apoteken ska bli skyldiga att lagerhålla samt att även kommunernas och regionernas skyldighet att lagerhålla sjukvårdsprodukter ska förtydligas i lagen.

Migrationsminister Anders Ygeman presenterar nu på förmiddagen åtgärder som syftar till en mer behovsprövad arbetskraftsinvandring. Pressträffen kan ses här.

Forrige artikel Kulturministern ser inte några risker med demokrativillkoren Kulturministern ser inte några risker med demokrativillkoren Næste artikel Här vill Liberalerna bygga ny kärnkraft Här vill Liberalerna bygga ny kärnkraft
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.