Här vill Liberalerna bygga ny kärnkraft

Liberalerna vill öppna för att bygga kärnkraft på fler platser i Sverige än vad som är möjligt i dag. Gotland och Vikbolandet är två av de nya platser som partiet pekar ut.

I veckan meddelade Vattenfall att bolaget inleder en förstudie om att bygga minst två små modulära reaktorer (SMR) i anslutning till Ringhals kärnkraftverk.

– Inga investeringsbeslut har fattats, men Vattenfalls ledning har under våren arbetat med frågan om ny kärnkraft i Sverige. Under förutsättning att en förstudie kommer fram till att det skulle vara lönsamt och alla övriga förutsättningar för ett framtida investeringsbeslut skulle bli uppfyllda, inte minst nya regelverk för kärnkraft, borde det vara möjligt att ha en första SMR-reaktor i drift i början av 2030-talet, säger det statliga bolagets vd Anna Borg i ett pressmeddelande.

Dagen efter gick Liberalerna ut med ett förslag att öppna upp för att tillåta kärnkraftverk på fler platser än i dag  – Forsmark, Oskarshamn och Ringhals – genom att ändra begränsningen i miljöbalken. I partiets förslag ingår att att begränsningen om tio kärnkraftsreaktorer i kommersiell drift ska strykas. ”Intresset för att investera i svensk kärnkraft har tydligt ökat. De reaktorer som är aktuella att bygga är också betydligt mindre än de som är i drift.” skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

Här vill L öppna upp för kärnkraft

Totalt anser partiet att kärnkraft bör tillåtas på 14 olika platser i framtiden:

Barsebäck, Brofjorden, Forsmark, Ringhals, Simpevarp i Oskarshamn, Stenungsund och Sternö-Stillerudshamnen, i anslutning till Cementa på Gotland, Marviken på Vikbolandet, Oxelösund, Södra Värmland, Norrlandskusten, Boden-Luleå samt Kiruna.

En som, inte oväntat, reagerar positivt på förslaget är partikollegan Reidar Svedahl, kommunalråd i Norrköpings kommun där Vikbolandet ligger.

– Det här är jättebra! Sverige behöver fossilfri el sju dagar i veckan. El vi kan lita på för vår välfärd. Dessutom är det miljövänligt som bara den, säger Reidar Svedahl till SVT Öst.

Forrige artikel Överblick: Kakabavehs frågor till justitieministern och svenska stridsfordon säljs Överblick: Kakabavehs frågor till justitieministern och svenska stridsfordon säljs Næste artikel Annika Hirvonen (MP): ”Att bara förbjuda vinstutdelningen räcker inte” Annika Hirvonen (MP): ”Att bara förbjuda vinstutdelningen räcker inte”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.