Överblick: Kapat prestigeprojekt och rekordpessimistiska förväntningar i KI-rapport

MSB och Sverigedemokraterna oense om hackerattack. Historiskt många företag rapporterar om ökade priser i Konjunkturinstitutets senaste rapport. Regeringens storsatsning tvingas till avbokningar.

Planerna på att tågresenärer ska kunna ta sig från Stockholm till Hamburg nattetid går inte som tänkt. Trafikstyrelsen i Danmark godkänner inte de sovvagnar som SJ hyrt in för att trafikera den 13-timmars långa sträckan, rapporterar Expressen.

”Det innebär att vi tyvärr tvingas avboka flertalet resor och att vi endast kommer kunna erbjuda drycker och snacks till försäljning ombord”, skriver SJ som behövt tänka om inför att det första tåget ska lämna centralstationen på torsdag. 

Statens ersättning för trafiken på sträckan, som delvis finansieras med statligt stöd, ligger i genomsnitt på 79 miljoner per år, rapporterar Expressen.

{{toplink}}

KI-rapport: Rekordpessimistiska förväntningar

”Hushållens förväntningar om hur den egna ekonomin kommer att utvecklas under de kommande tolv månaderna är återigen rekordpessimistiska” skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste rapport som presenterades på tisdagen.

Hushållens osäkerhet har sedan ett år tillbaka ökat betydligt, med större svårigheter att förutse ekonomin. Färre hushåll anser sig också kunna spara något under det närmaste året.

I rapporten framgår det även att historiskt många företag i tjänstesektorn rapporterar om ökade priser och förväntar sig fortsatta ökningar de kommande månaderna. För första gången på ett och ett halvt år rapporterar företagen i detaljhandeln om en minskad försäljningsvolym.

Läget ser något ljusare ut när man ser till hela näringslivet där samtliga sektorer rapporterar om ökat antal anställda i juli.

Hackerattack mot SD – MSB tillbakavisar uppgifter

Sverigedemokraterna meddelade under gårdagen att partiet blivit utsatt för en hackerattack av främmande makt, vilket Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skulle ha larmat om.

Målet var enligt partiet att göra intrång i mejlservrarna och partiets lösenordsdatabas.

Men under gårdagen svarade MSB att de inte har konstaterat att Sverigedemokraterna har blivit utsatta för en attack av främmande makt.

”Så jobbar MSB inte och det ingår inte i vårt uppdrag. Hot från främmande makt jobbar andra myndigheter med” skriver myndighetens presschef Anna Wennerström till Altinget och andra medier.

Till Dagens Nyheter säger Anna Wennström att hon inte kan kommentera exakt hur konversationen mellan SD och MSB sett ut, men att det måste röra sig om ett missförstånd från någon av sidorna.

Oskar Cavalli-Björkman står enligt Dagens Nyheter fast vid att myndigheten sagt att partiet har utsatts av främmande makt:

– Jag vet inte om de backar från påståendet nu, men vi får ta kontakt med MSB igen och reda ut det här, säger han till tidningen.

Forrige artikel S-regeringen fortsätter rigga utredningar i galopptempo S-regeringen fortsätter rigga utredningar i galopptempo Næste artikel Altinget rekryterar Linda Berglund från Dagens Medicin Altinget rekryterar Linda Berglund från Dagens Medicin
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.