Överblick: Karlsson gör comeback i SD och M anser att regeringen ”mörkar” uppgifter

Mattias Karlsson gör comeback som talesperson i SD. Moderaterna i socialutskottet anser att regeringen ”mörkar” uppgifter om hanteringen av pandemin.  Kärnkraftverk uppmanas skaffa drönarskydd. Miljöpartiet tvivlar på tidigare beslutet att släppa fram nya regeringen.

Mattias Karlsson gör nu comeback i politiken som landsbygdspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, skriver Svd. Karlsson slutade som gruppledare i partiet 2019 och har sedan dess startat tankesmedjan Oikos. Nu pekar han ut landsbygden som ett strategiskt viktigt område för SD.

– Mycket pekar på att det är Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna som har kapacitet att locka större grupper väljare både på landsbygd och i småstäder. Det skulle kunna bli valavgörande vem som lyckas bäst i de här frågorna, om det blir ett jämt val.

Missnöjt utskott

Socialminister Lena Hallengren träffade igår socialutskottet, efter att hon kallats av Moderaterna. Anledningen är att Coronakommissionen nekats att ta del av handlingar från Regeringskansliet.  Främst gäller kritiken att regeringen uppger att det inte finns mötesanteckningar från vissa möten.

– Jag kan inte få in i mitt huvud att det inte finns några mötesanteckningar från samordningsgruppen med statssekreterare, säger utskottets ordförande Acko Ankarberg (KD) till TT efter mötet med Hallengren.

Moderaternas talesperson, Camilla Waltersson Grönvall, är missnöjd efter mötet i utskottet. Hon säger att intrycket är att regeringen ”mörkar” vissa uppgifter.

Tvivel hos MP

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi uppger nu i en intervju i DN att hon tvivlar på om det verkligen var rätt att släppa fram den nya regeringen i höstas utan motkrav. Partiet har som plan att rösta nej till alla regeringar man själv inte sitter i, men att avsteg gjordes för att ”det var så stökigt”.

– Jag är inte övertygad om att det var rätt, men i det läget gjorde vi ändå bedömningen att om Socialdemokraterna tycker att det är acceptabelt för dem att regera på en borgerlig budget då kan vi släppa fram dem den här gången, därför att vi vill ju inte se en Ulf Kristersson-regering.

Drönarskydd

Den senaste veckan har drönare flugit in över svenska kärnkraftverk. Även om flygningen inte utgör en fara för kärnkraftverket i sig, är det en allvarlig symbolhandling enligt Hans Liwång, docent på Försvarshögskolan.

I en intervju med SVT uppmanar han kärnkraftverken, som själva är ansvariga för säkerheten, att skaffa drönarskydd. Med ett skydd skulle man kunna störa ut tekniken i drönarna.

Forrige artikel De samarbetar mot luftledningar: ”Skönt att inte behöva dra allt själv” De samarbetar mot luftledningar: ”Skönt att inte behöva dra allt själv” Næste artikel Pandemilagen förlängd, men med bakläxor och kritik Pandemilagen förlängd, men med bakläxor och kritik
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.