Överblick: Klartecken till ny gruva och SAS vill ha 12 miljarder från staten

Risk för strejk i SAS samtidigt som bolaget vill ha miljarder av staten. Skolinspektionen gör nytt försök till att stänga friskola. Boliden får klartecken för gruva. 932 studenter vägrar ta anställning i region. 

Statsminister Magdalena Andersson ville under sin pressträff inte kalla Rysslands upptrappningar mot Ukraina för en invasion. Något som får Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att reagera.

– Jag tror att hela världen just nu ser att det här är en invasion. Jag har svårt att se någon poäng med att inte säga precis som det är i den här situationen, säger Kristersson till SR och tillägger:

– Det är viktigt att vi inte förminskar eller använder uttryck som ger intryck att vi inte tar det här på det allvar som jag tycker man ska ta det på.

Bullrar bland personal i SAS

För att statliga SAS ska hålla sig över ytan och klara framtida utmaningar, behöver de drygt 10-12 miljarder från staten. Det uppges i en rapport från bolaget. Men samtidigt bullrar det bland de anställda som uppger att de nu arbetar på de yttersta gränserna för vad som är tillåtet.

Nuvarande kollektivavtal går ut i mars, men pilotfacket har svårt att se att parterna ska komma överens. De kan inte längre utesluta en ny strejk.

– SAS ledning har använt pandemin som en förevändning för att göra sig av med tusentals anställda. När verksamheten återvänder respekteras inte ingångna avtal, utan man försöker flytta jobb från en juridisk entitet till en annan, säger Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på svensk pilotförening, till DN.

Klart för sprängning

Boliden får nu klartecken till att bryta malm och gråberg i Liikavaara vid Aitikgruvan i Gällivare. Det står klart efter att högsta domstolen nobbat överklaganden från bland annat Naturskyddsföreningen i Norrbotten och Gällivare skogssameby, skriver SVT.

Enligt bolagets beräkningar kan gruvbrytningen pågå i åtta år i det dagbrott som beräknas bli en kilometer långt och 200 meter djupt. Drygt 40 fastighetsägare berörs och de flesta av dem måste nu flytta på grund av den nya gruvbrytningen.

Vill stänga skola igen

Skolinspektionen stängde Römosseskolan i Göteborg i höstas med hänvisning till att styrelsen var direkt olämpliga att driva skola. Men friskolan kunde fortsätta efter att styrelsen bytts ut. Nu vänder sig Skolinspektionen till kammarrätten för att kunna stänga skolan igen, skriver GT.

Myndigheten skriver i sitt överklagande att om det ska räcka med att byta ut styrelsen i en friskola ”skulle det allvarligt försvåra för Skolinspektionen att agera kraftfullt mot huvudmän som myndigheten inte bedömer som seriösa”.

Vägrar ta anställning

I ett kravbrev till Västra Götalandsregionen skriver 932 sjuksköterskestudenter att de inte kommer ta anställning inom regionen om inte villkoren förbättras. De två specifika kraven är en minimilön på 30 000 och en arbetsplatsintroduktion på minst fyra veckor.

– Vi har alternativ, det är det regionen inte inser. De räknar att vi ska komma ut, så vi hoppas att vi kan vara många och stå på oss så att villkoren förbättras, säger en av studenterna till SVT.

Forrige artikel Skarp kritik i civilsamhällets coronarapport Skarp kritik i civilsamhällets coronarapport Næste artikel Helldén om Gubbängen: ”Det köps och säljs hela tiden” Helldén om Gubbängen: ”Det köps och säljs hela tiden”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.