Överblick: Kungen öppnar riksmötet och hon föreslås som C-ledare

Kungen öppnar riksmötet 2022/23 i eftermiddag. Helena Lindahl föreslås som ny partiledare för Centerpartiet av C-profiler som också vill att partistyrelsen lämnar. Sverige ligger lågt när det gäller att spendera på elstöd. 

I går var det upprop för de invalda riksdagsledamöterna och i dag inleds riksmötet 2022/23, det vill säga riksdagens arbetsår.

Gästerna till ceremonin väntas anlända till riksdagen från 13.00 och klockan 14.00 förklarar sedan H.M. Konungen riksmötet öppnat, på talmannens begäran. Ceremonin kan följas live här.

Hon föreslås som C-ledare

20 Centerprofiler från runtom i landet gick i går ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet och riktade hård kritik mot partiledningen och förordade samtidigt Helena Lindahl som ny partiledare. Undertecknarna skrev bland annat att:

"Valresultatet måste betraktas som ett kollektivt misslyckande. Därför behöver hela center­rörelsen, från gräsrots­nivå till parti­styrelse rannsaka sig själva och ta sitt ansvar."

Andemeningen i detta förtydligades också av en av undertecknarna, Helena Lundgren, som i Expressen förklarar att formuleringen ska tolkas som att gruppen vill att alla i partistyrelsen ställer sina platser till förfogande.

– Det är i praktiken det vi menar, säger Helena Lundgren.

Helena Lindahl själv säger till SvD att hon är smickrad, men vill inte ge någon kommentar. 

Sverige lägger minst på elstöd

SVT rapporterar att trots att partierna har lagt rikligt med förslag på hur hushållens elkostnader ska sänkas i vinter, så ligger Sverige i botten på listan över europeiska länders energistöd.

Sverige ett av de länder i Europa som spenderat minst på energistöd, bara 1,6 miljarder euro det senaste året, eller 0,3 procent av BNP. Storbritannien är det land som lagt mest, 6,5 procent av BNP, enligt tankesmedjan Bruegel, enligt SVT.

Forrige artikel Kommunal kamp för att minska elförbrukningen oroar Riksidrottsförbundet Kommunal kamp för att minska elförbrukningen oroar Riksidrottsförbundet Næste artikel Se riksmötets öppnande 2022 Se riksmötets öppnande 2022
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.