Kommunal kamp för att minska elförbrukningen oroar Riksidrottsförbundet

Många kommuner arbetar nu hårt för att pressa ner sin elförbrukning. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ser en risk för att idrotten får ta smällen. ”Vi hoppas att man inte faller för frestelsen att stänga simhallen, peta ner temperaturen och sänka ambitionerna för idrotten”, säger han.

Ljungby kommun låter bli att öppna simhallens nyrenoverade bastu. I Kristianstad har fontänerna stängts av och vattentornets konstnärliga belysning släckts ned. Eskilstuna kommun låter bli att spola alla sina hockeyrinkar. Och Helsingborgs kommun har dragit ner på gatubelysningen.

Det finns många exempel på hur de höga elpriserna redan har fått många kommuner att vidta åtgärder, men framför allt så pågår det nu en intensiv kommunal jakt på att hitta fler sätt att pressa ner elförbrukningen. Särskilt gäller detta kommuner med helt eller delvis rörliga elavtal samt kommuner vars elvtal är i färd med att löpa ut, exempelvis i värmländska Eda.

Lamporna är redan bytta

Eda kommunförvaltning arbetar just nu med att ta fram ett underlag till politikerna inför en dialog om en kompletterande budget, berättar kommunchefen Anders Andersson. Men det är ont om enkla sätt att minska och effektivisera el- och energiförbrukningen, enligt honom.

– Arbetet med energieffektivisering har ju pågått i tio-femton år. Det gör att man redan gjort de enkla åtgärderna. Kanske finns det någon enstaka lampa någonstans man kan byta ut mot en led-lampa, säger han till Altinget.

Och när de enkla åtgärderna är få, då återstår de svårare, det vill säga åtgärder som påverkar kommuninvånarna. För föreningslivet finns uppenbara skäl till oro, konstaterar Anders Andersson. En del av föreningarna har egna anläggningar och då gäller det att ha tur med sitt elavtal, andra påverkas direkt av vad kommunen väljer att göra. Edas kommunägda slalombacke, ishallen, ridhuset – det finns många anläggningar med kostsam energiförbrukning.

 – Vi har precis varit med om två säsonger av covidnedstängningar. Det är inte helt önskvärt att tappa ytterligare en idrottssäsong, säger Anders Andersson och tillägger sen att Eda kommun inte har någon buffert att luta kommunryggen mot.

RF: Oro för att idrotten drabbas

På Riksidrottsförbundets kansli känner man av oron ute bland landets idrottsföreningar, enligt ordförande Björn Eriksson.

– Man kan lugnt säga att vi är ganska nedringda. Det är mycket oroande, säger han till Altinget och fortsätter:

– Vi hoppas att man inte faller för frestelsen att stänga simhallen, peta ner temperaturen och sänka ambitionerna för idrotten.

För idrottsföreningarna handlar det nu om att kommunerna inte ska elspara så att idrotten drabbas, enligt Björn Eriksson, men också att det elstöd som politiken utlovat även ska gå till föreningar, inte bara hushåll och företag.

Nedstängningarna under pandemin slog hårt mot idrottslivet, den här gången kan resultatet bli mycket splittrat mellan kommuner och föreningar, tror Björn Eriksson. Men han pekar på en parallell mellan coronapandemin och elkrisen.

– Det är samma idrotter som återigen riskerar att hamna i kläm: inomhusidrotterna, säger han.

Kungälv försöker trimma personalen

Anders Holm är sektorchef samhälle och utveckling i Kungälvs kommun. Där pågår en inventering av alla lokaler och anläggningar för att se över vilka åtgärder som kan vidtas. 

– Det är olika saker för olika anläggningar. Det kan ju vara allt från pumpstationer till äldreboenden och ishallar, säger han.

I viss lokaler, som äldreboenden, finns inte så mycket som går att göra. Att sänka temperaturen är inte aktuellt.

– Vi jobbar med de kommunala köken, ser om de kan sätta på ugnarna och maskinerna lite närmare inpå att de ska användas till exempel. På det sätter försöker vi trimma och öva med personalen, säger Anders Holm och fortsätter:

– Vi hoppas på att kunna minska en del med beteendeförändring, men det är svårt att veta hur mycket det ger.

I nästa nivå av elbesparingar krävs politiska beslut för att gå vidare. Holm nämner minskad gatubelysning eller minskad belysning på fotbollsplaner utomhus som tänkbara exempel.

Hitta rätt person kan vara svårt

En faktor som ytterligare påverkar situationen är valet och att det på många håll är nya styren på väg in eller till och med osäkert vilka som ska styra de kommande fyra åren. Det gör att det än så länge är svårt att arbeta för att påverka besluten, påpekar Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet.

 

Forrige artikel Friskolorna om glädjebetyg: Behövs en ordentlig genomgång av betygssystemet Friskolorna om glädjebetyg: Behövs en ordentlig genomgång av betygssystemet Næste artikel Överblick: Kungen öppnar riksmötet och hon föreslås som C-ledare Överblick: Kungen öppnar riksmötet och hon föreslås som C-ledare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.