Överblick: KU:s coronagranskning klar och Hultqvist frågas ut om budgetmiss

I dag presenterar KU sin granskning som ska avgöra om regeringen har brustit i sin hantering av coronapandemin. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) frågas ut i riksdagen efter en prisomräkning som visar ett bugdethål på tio miljarder, och vartannat V-distrikt kan tänka sig ett samarbete med Centerpartiet. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

I dag presenteras Konstitutionsutskottets granskning om regeringen brustit i sin hantering av coronapandemin. KU ska bland annat avgöra vem som bär ansvar för att smittan kom in på äldreboendena, samt för bristerna i testning och skyddsutrustning, rapporterar Sveriges Radio. Statsråd och ansvariga myndighetschefer har tidigare blivit utfrågade av KU.

Tobias Billström, gruppledare för moderaterna, var den som lämnade in anmälan till KU. Han menar att regeringen brustit i hur de beslutade – och kommunicerade besluten – kring allmänna sammankomster. 

– Det har varit väldigt virrigt på den här punkten. Och det kan inte uteslutas att det här har fått ganska omfattande konsekvenser när det gäller dödstalen inte minst på äldreboenden, säger han till P1-morgon

Klockan 12 i dag håller KU en pressträff där betänkandet ska presenteras.

Hultqvist frågas ut 

Efter en prisomräkning varnar nu Försvarsmakten för att det kan komma att fattas tio miljarder för inköp. I dag frågas försvarsminister Peter Hultqvist (S) ut i riksdagens försvarsutskott, skriver TT.

Pål Jonson (M), ordförande i försvarsutskottet, menar att detta visar att Moderaterna och Kristdemokraterna hade rätt om att riksdagens försvarsbeslut som togs i höstas var underfinansierat.

– Det är uppenbart att det kommer att bli ett antal fördyringar och förseningar som både ökar riskerna för att man inte kommer i mål med försvarsbeslutet och på sikt också påverkar den operativa förmågan, säger han till TT.

Stort stöd för C-samarbete

Mer än hälften av Vänsterpartiet-distrikten ställer sig positiva till ett samarbete med Centerpartiet och nästan vartannat V-distrikt kan tänka sig sitta i en regering med C. Endast tre partidistrikt säger tydligt nej till ett samarbete, visar en rundringning som SVT genomfört.

Partiledaren Nooshi Dagdostar sade i mitten av maj att hon kunde tänka sig ett samarbete med C, med syfte att hitta ett regeringsalternativ till det nya högersamarbetet.

– Det kommer att vara en utmaning att komma överens, men det behöver inte vara omöjligt om viljan finns, säger Christina Hedin, gruppledare i Östersunds kommun och distriktsordförande i Jämtland, till SVT.

Pressträff

I eftermiddag klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om pandemiläget. Altinget sänder den live här.

Forrige artikel Talman tackar för sig Talman tackar för sig Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (3 juni) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (3 juni)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.