Överblick: L och KD nekar S-samarbete och kända namn spås till Kristerssons regering

99 forskare analyserar valet. Riksrevisionen granskar polisen. L och KD tackar nej till samarbete med S i Region Stockholm. TT spår Kristerssons regeringssamansättning. 

Elva dagar efter valet redovisar 99 ledande forskare sina resultat om valrörelsen. Snabbtänkt publicerar en rapport (pdf) med resultat, analyser och reflektioner kring valet 2022. Forskare från 25 svenska lärosäten och organisationer medverkar i projektet och har gjort snabba analyser av valet.  

”Nya konfliktmönster avtecknar sig i det svenska samhället efter valet 2022: de går inte längre så mycket mellan höger och vänster eller baserar sig på ideologiska skiljelinjer. De kan snarare beskrivas som mer kulturellt betingade och känslostyrda”, skriver man bland annat i rapporten.  

Riksrevisionen granskar polisen

Riksrevisionen granskar om polisen utreder mängdbrott effektivt.  

Med mängdbrott avses de brott där Polismyndigheten, och inte en åklagare, leder förundersökningen. Det handlar till exempel om rattfylleri, misshandel och inbrott. 

– Mängdbrott orsakar allvarliga skador, såväl för utsatta personer som för samhället i stort. Om många utredningar läggs ned, trots att det finns bevisning, är risken stor för att allmänheten tappar förtroendet för rättsväsendet, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.  

L och KD nekar S-samarbete

Socialdemokraterna i Region Stockholm har försökt få till ett samarbete med Liberalerna och Kristdemokraterna. Men nu tackar partierna nej till inbjudan. 

– Precis som S vill KD ha fler vårdplatser, en fungerande förlossningsvård och utveckla cancerprevention, men vi ser flera utmaningar med att samarbeta med Socialdemokraterna. Med deras politik riskerar vi längre köer i vården, säger regionrådet Désirée Pethrus (KD) till Svenska Dagbladet.

Liberalerna följer KD:s beslut. 

– Nu har ju KD valt att göra det och då ser vi inga förutsättningarna att fortsätta med några samtal med Socialdemokraterna, säger Amelie Tarschys Ingre (L) till tidningen. 

Kända namn spås göra comeback

TT har satt ihop en lista på en tänkbar regering efter samtal med flera partiföreträdare. 

Som finansminister ses Elisabeth Svantesson (M) som en självklar kandidat. Partikollegan Gunnar Strömmer spås bli justitieminister och få sällskap av Ebba Busch (KD) som inrikesminister med ansvar över polisen. 

Några kända namn som man tror gör comeback är Carl Bildt (M) på posten som utrikesminister och tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra spekuleras göra en comeback som till exempel näringsminister. 

Forrige artikel Altinget öppnar i Norge den 3 oktober Altinget öppnar i Norge den 3 oktober Næste artikel Statssekreteraren lämnar: ”Vill man riva upp får man göra det” Statssekreteraren lämnar: ”Vill man riva upp får man göra det”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.