Överblick: L vill förbjuda vissa bröllop och två miljoner vuxna saknar vägledning

Drygt 90 procent av S-politikerna vill att Socialdemokraterna bildar regering med Centerpartiet. Två miljoner vuxna saknar kommunal konsumentvägledning. Krogvåldet minskar kraftigt. Liberalerna vill förbjuda bröllop mellan kusiner.

SVT nyheter har gjort en undersökning med ledande lokala företrädare av Socialdemokraterna i landets kommuner och regioner. Frågorna handlar om flera olika politiska frågor samt politiska partier. På frågan om vilket eller vilka partier som S borde bilda regeringen med efter valet, är det Centerpartiet som flest klickat i som ett alternativ. Drygt 90 procent anger C som ett alternativ. 72 procent av de svarande har angett Miljöpartiet som ett alternativ och 55 procent Vänsterpartiet.

– Jag tror att väldigt många socialdemokratiska politiker upplever att när det blåser, så är ofta Centerpartiet en seriös kraft, säger S-riksdagsledamoten Annika Strandhäll till Morgonstudion.

L vill förbjuda vissa bröllop

Liberalernas partistyrelse vill utreda ett förbud mot kusinäktenskap, rapporterar SR. Det är i dag inte olagligt, men L anser att ett förbud kan motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Förslaget finns med i partiets rapport om hur man ska få bort utsatta områden till år 2030. Partiets landsmöte ska ta ställning till rapporten i höst.

– Vi vet att när det gäller kusinäktenskap, så är det så att barn många gånger har lovats bort tidigt. De gifts sedan bort, och vi vet också att utsattheten riskerar att bli så mycket större när det är två familjer som planerar och genomför de här äktenskapen, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom till SR.

Färre får vägledning

Konsumentverket släpper en rapport som visar att allt fler kommuner lägger ned sin konsumentvägledning för medborgarna. Trenden ses i hela landet. I dag är det 38 procent av kommunerna som inte har någon vägledning till sina invånare överhuvudtaget. Det innebär att drygt två miljoner vuxna saknar tillgång till kommunal konsumentvägledning.

Enligt verkets undersökning så får tre av fyra konsumenter varje år problem med något de köpt.

– Fysiska möten med ett mer personligt stöd spelar stor roll för många konsumenter, inte minst för många äldre, och det är något som enbart de kommunala konsumentvägledarna kan ge. Att det stödet försvinner på allt fler platser är en oroväckande utveckling, säger Cecilia Tisell, Konsumentverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Råd ska få barn att läsa

I dag lämnar Kulturrådet över ett förslag till regeringen om hur det nya läsrådet kan organiseras, skriver TT/Omni. Rådet ska bestå av personer från kulturbranschen, bokbranschen, forskarvärlden, biblioteksvärlden och skolan. Regeringen ska utse ledamöterna.

Läsrådet ska bidra till att vända den nedåtgående lästrenden bland unga. Rådet blir ett särskilt organ inom Statens kulturråd och regeringen avsätter 10 miljoner kronor per år till rådet.

Mindre våld i kroglivet

Pandemin har lett till att krogarna har varit tvungna att stänga klockan 20. Nu visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) att krogvåldet har minskat kraftigt under årets första månader. Antalet anmälningar gick ned med nästan 25 procent jämfört med året innan.

Polismyndigheten uppger att minskat krogvåld har lett till att polisen kan lägga mer resurser på de grovt kriminella.

– När man slåss i varje gathörn har det normalt varit vårt primära fokus, nu har vi kunnat lösgöra mer personal och vara mer offensiva, säger Cornelia Tejler, operationsledare för den brottsförebyggande insatsen Cityhelg hos Polisen i Stockholm, till DN.

Forrige artikel Ond kyckling ställer upp i riksdagsvalet Ond kyckling ställer upp i riksdagsvalet Næste artikel Fortsatt riksdagsstrid om synen på sociala pelaren Fortsatt riksdagsstrid om synen på sociala pelaren
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.