Överblick: Landet har fått första kvinnliga statsministern och MP kan lämna regeringen

Efter en omröstning i riksdagen som rörde Andersson (S) till tårar, är hon nu Sveriges statsminister. SD hotar med misstroende om Per Bolund (MP) ingår i nya regeringen. MP kan lämna regeringen efter budgetomröstning i eftermiddag. Alla vuxna ska nu få en tredje dos vaccin, enligt socialministern. 

Under morgonen röstades partiledaren Magdalena Andersson (S) fram till ny statsminister för Sverige. M, SD, KD och L röstade nej, medan C röstade gult. Genom att övriga partier och Amineh Kakabaveh (-) röstade grönt, kunde Andersson bli första kvinnliga statsministern i Sverige.

Under omröstningen kunde inte Magdalena Andersson hålla tårarna tillbaka. Hon kommenterade detta vid en pressträff efteråt.

– Jag blev väldigt rörd när Amineh Kakabaveh talade. Hon satte ord på precis det jag kände, säger hon och fortsätter:

– Jag vet vad det betyder för flickor som växer upp i vårt land, det är klart att det gör mig berörd.

För partiledaren Annie Lööf var det viktigt att poängtera i talarstolen att C inte röstar för en socialdemokratisk regering.

– För Centerpartiet betyder den gula knappen att vi inte ser att det finns ett annat regeringsalternativ i dag än detta. Det betyder inte att Centerpartiet är en del av regeringsunderlaget. Det är att vantolka detta, säger hon innan omröstningen.

SD-partiledaren Jimmie Åkesson passade på att göra ett medskick till den nya statsministern under hans tid i talarstolen.

– Sverigedemokraternas förtroende för klimatminister Per Bolund är förbrukat. Vi vill inte att han ingår i nästa regering. Om han ingår i nästa regering kommer vi väcka en misstroendeförklaring mot honom, säger han och refererar till frågan om kärnavfallet där regeringen ännu inte fattat beslut.

Budgetomröstning i eftermiddag

Under morgonen gav Centerpartiet också besked om att de inte kommer rösta på regeringens budget. Därför ser det nu ut som att regeringens budget faller och att M+KD+SD-budgeten kommer röstas igenom.

Men Magdalena Andersson (S) meddelar att hon inte kommer avgå även om det är oppositionens budget som klubbas i riksdagen i eftermiddag. Det är alltså en budget som omfördelar omkring 20 miljarder av de 74 miljarder kronor som regeringen vill satsa. Andersson anser att det inte påverkar hennes möjligheter som statsminister.

– Jag bedömer att jag kan styra landet, säger hon under pressträff efter omröstningen, uppger Omni.

MP kan lämna regeringen

Samtidigt öppnar MP för att de kanske inte vill ingå i den nya regeringen om de ska regera med en budget som tagits fram av M+KD+SD.

– Vi måste nu på allvar fundera över förutsättningarna att genomdriva grön politik och den politik som håller på att bygga Sverige till ett fossilfritt välfärdssamhälle, säger Per Bolund till SVT.

Tredje dos till alla

Under en pressträff meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att alla svenskar mellan 18-65 år ska erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Den tredje dosen ska ges sex månader efter den andra dosen, skriver Expressen.

Påfyllnadsdosen ska ges i fallande åldersordning, där äldre och riskgrupper prioriteras först. Samtidigt får Folkhälsomyndigheten två nya uppdrag.

– Den första delen är att myndigheten ska ta fram underlag för smittskyddsåtgärder vad gäller ett eventuellt förvärrat läge, säger Hallengren och fortsätter:

– Den andra delen innebär att Folkhälsomyndigheten ska lägga fram förslag för vilka underlag som ska ligga till grund för att dra tillbaka de åtgärder som eventuellt införts, säger Hallengren.

Forrige artikel FHM föreslår alternativ till vaccinpass FHM föreslår alternativ till vaccinpass Næste artikel M+SD+KD:s bensinskattesänkning hänger löst: Flera frågtecken M+SD+KD:s bensinskattesänkning hänger löst: Flera frågtecken
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.