Överblick: Las-förslag klart och stöd för militärt ingripande vid grov kriminalitet

Under gårdagen presenterades vad arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) beskriver som de största förändringarna i arbetsrätten i modern tid. Åtta av tio vill se militära insatser mot grov kriminalitet och i dag publiceras den andra delen av SCB:s sympatiundersökning. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Under gårdagen presenterade regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna vad de beskriver som de största förändringarna i arbetsrätten i modern tid.

Arbetsgivare ska nu kunna göra undantag från turordningen och få lägre kostnader vid uppsägning av anställda.

Det ska bli lättare att få fast anställning. Enligt förslaget ska det krävas tolv månaders anställning för att en anställd ska få fast anställning, jämfört med dagslägets 24 månader. De som arbetat för samma arbetsgivare i åtta år ska få rätt till ett års studier med 80 procent av lönen under perioden.

– Möjligheterna att kunna vidareutbilda sig, ställa om och kompetensutveckla sig under ett helt yrkesliv blir allt viktigare, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under gårdagens pressträff.

Vid årsskiftet ska riksdagen fatta beslut om förslaget. Den 30 juni 2022 är det tänkt att de nya reglerna ska träda i kraft.

Stort stöd för militärt ingripande vid grov kriminalitet

En ny studie från SOM-institutet visar att nästan åtta av tio svenskar tycker att militär ska sättas in mot grov kriminalitet.

”78 procent anser att det är en viktig uppgift för Försvarsmakten att bistå polisen vid insatser mot grov kriminalitet”, skriver forskarna i en debattartikel i DN.

Färre sympatiserar med L

Under tisdagsförmiddagen publicerades den andra delen av SCB:s partisympatiundersökning. Förra veckan publicerades mätningen om hur väljarna skulle rösta om det var val i dag. Nu publiceras siffror på vilket parti man anser sig ligga närmast.

Liberalerna gör det största tappet sedan förra mätningen, medan Centerpartiet är det parti som ökar mest. 2,7 procent av väljarna sympatiserar med Liberalerna i dag, jämfört med förra mätningens 3,8 procent.

Forrige artikel Lista: Löneförhöjning för gd:arna och rektorerna Lista: Löneförhöjning för gd:arna och rektorerna Næste artikel Förslag: Inför en ”växeltelefon” till hela det civila samhället Förslag: Inför en ”växeltelefon” till hela det civila samhället
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.