Överblick: LO-förbund lämnar protestlista till S och Cementa vill ha nytt tillstånd för brytning

Cementa skickar in en ny ansökan om brytning på Gotland. Finska riksdagen debatterar Natomedlemskap i dag. LO-förbundet Kommunal lämnar över protest till Socialdemokraterna. Ledarsidan på Aftonbladet svänger i Natofrågan.

Nu väljer Aftonbladets ”oberoende socialdemokratiska” ledarsida att byta sida i Natofrågan. Anders Lindberg, politisk chefredaktör, vill nu att Sverige går med i försvarsalliansen och hänvisar till till den ryska invasionen av Ukraina.

– Putin har tagit bort säkerhetsordningen i Europa och då måste det kompenseras och jag ser inget annat sätt, säger Lindberg till Ekot.

Finsk debatt

I dag kommer den finska riksdagen att hålla en fem timmar lång debatt om Natomedlemskap, som kommer ge en fingervisning om vilket beslut landet kommer ta. Över hälften av de finska riksdagsledamöterna stödjer redan nu ett medlemskap.

– Det här är en historisk debatt som sätter i gång processen. Efter utrikesutskottets betänkande kan statsledningen göra en förändring i den säkerhetspolitiska doktrinen. Mycket talar för att det här händer inom några veckor, säger Liselott Lindström, SVT:s utrikesreporter i Finland.

Protestlista

LO:s största förbund Kommunal lämnar i dag över en protestlista till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Förbundet som samlar en halv miljon medlemmar protesterar mot karensdagen.

– Vi kommer att driva vår egen valrörelse och ger oss inte förrän S går ut med slopad karensdag som vallöfte, Kommunals ordförande Malin Ragnegård till DN.

Ny ansökan om cement

Cementa skickar nu in en ny ansökan om kalkstensbrytning i Slite. I dag har Cementa ett tillfälligt tillstånd som sträcker sig till slutet av året. Ett tillstånd som redan innan beviljandet orsakade politisk konflikt. Nu ansöker de om fyra års fortsatt brytning, skriver TT/Expressen. Cementproduktionen på Gotland står för 75 procent av Sveriges totala cementförsörjning.

Forrige artikel Han blir Altingets kommersiella direktör i Norge Han blir Altingets kommersiella direktör i Norge Næste artikel Rasmus Paludan ställer upp i riksdagsvalet med Stram kurs Rasmus Paludan ställer upp i riksdagsvalet med Stram kurs
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.