Överblick: Löftessvek om skattefusk och smittspridningen varierar över landet

ÖVERBLICK. Regeringen avvisar skatteförslag från EU – trots vallöfte om motsatsen. Verktyg för att stoppa fusk med korttidspermitteringarna införs. Sverige har högst dödlighet i covid-19, men regionpolitiker vill se regionala skillnader i pandemiåtgärder. Konkurrensverket synar MSB:s app-upphandling. Läs Altingets överblick. 

EU-lagen som kräver att bankerna runt om i Europa ska redovisa antalet anställda, omsättningen, vinsten, skatten och de statliga bidrag de får har funnits i fem år. En lag som kallas för “Offentlig land-för-land-rapportering”.

Under hösten 2019 tog EU fram ett förslag om att samma regler ska gälla för alla stora multinationella företag, inte bara banker. Detta förslag avvisade skatteparadisen Cypern, Irland, Luxemburg och Malta. Något mer överraskande var att även den svenska regeringen gjorde det, trots att S lovat att arbeta mot skatteflykt och trots att såväl MP, C som L i valrörelsen lovat att stötta en EU-lag mot skattefusk. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Slut på fusk med korttidspermittering

Under coronapandemin har regeringen tagit fram ett nytt system för korttidspermittering som ska stötta företag. Under en tid har facken dock flaggat för att systemet utnyttjas. I ett pressmeddelande i dag skriver regeringen att man nu ger Tillväxtverket och Skatteverket flera nya möjligheter för att kunna kontrollera företag som använder stödet. 

Bland annat ska företag nu behöva lämna uppgifter på individnivå om anställda som omfattas av korttidspermittering. Den som lämnar felaktiga uppgifter kan bli åtalad för brott. Ändringarna träder i kraft den 1 juni 2020.

Sverige har högst dödlighet, men regionala skillnaderna stora

Enligt University of Oxford har Sverige nu högst dödlighet i världen i covid-19, rapporterar Aftonbladet. Samtidigt är de regionala skillnaderna inom landet stora. Medan smittspridningen planar ut i Stockholm är den på väg uppåt i Kronoberg, där regionen driver kampanjen ”det är inte över än” och försöker mana invånarna till fortsatt försiktighet.

– Vi fick alla restriktioner dag ett, fast det knappt fanns några fall här då. Ska jag vara helt ärlig så handlar det om att man i Stockholm tror att det som händer där också händer i resten av landet, säger Mikael Johansson (M), ordförande i regionstyrelsen i Kronoberg i Dagens Samhälle. Han och många andra ledande regionpolitiker menar nu att regionala åtgärder borde vara linjen under pandemier. 

Konkurrensverket synar MSB

Konkurrensverket inleder en utredning av förfarandet när MSB direktupphandlade en numera stoppad corona-app, med syfte att kartlägga smittspridning. MSB ombeds redogöra för "hur upphandlingen gått till, hur mycket avtalet är värt, om någon leverantör begärt överprövning av upphandlingen eller avtalet och varför man ansett att undantaget för synnerlig brådska var tillämpbart", skriver DN.

Helgläsning

SvD publicerar i dag en artikel med jämställdhetsperspektiv på vården av journalisten Agnes Arpi. Artikeln ett utdrag ur nya boken ”Feminism – en antologi”.  

”SVBK, sveda-, värk- och brännkärring, är ett förnedrande uttryck som i Sverige tidigare användes mellan vårdpersonal och i journaler för att beskriva kvinnor med diffusa smärtor. Patienternas symtom kunde vara olika, troligtvis användes det för alla möjliga tillstånd. SVB-kärringen är tätt sammanflätad med hysterikan. Liksom sin mer internationellt gångbara olyckssyster existerar hon fortsatt i andra, mindre explicita former, särskilt sedan patienterna började kunna läsa sina egna journaler.”

Läs hela här

,

Forrige artikel Fler miljarder från miljöskatter in i statskassan Fler miljarder från miljöskatter in i statskassan Næste artikel Studenthälsan når inte ut till studenterna Studenthälsan når inte ut till studenterna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.