Överblick: Löfven till KU och SD har strypta bidrag som ingångsvärde

Sveaskog vill gynna biologisk mångfald. Moderaterna KU-anmäler Mikael Damberg för uttalanden om polissatsningar. Och så vill SD strypa bidragen för ickemedborgare. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Sveaskogs vd Per Matses respektive ordförande Eva Färnstrand beskriver i dag på DN Debatt bolagets långsiktiga inriktning för biologisk mångfald. Bland de insatser som nämns finns att utreda en begränsning av storlek på hyggen, att röja och gallra för att gynna marklevande lavar och på så vis hjälpa renskötseln, att restaurera såväl våtmarker som vattendrag samt att främja skogar med löv och ädellöv, bland annat genom att gallra barrträd.

Löfven till KU

I utfrågningarna i Konstitutionsutskottet har turen nu gått till statsminister Stefan Löfven som frågas ut i eftermiddag klockan 13.00.

Granskningen rör regeringens hantering av och agerande under coronapandemin.
Det är flera ärenden och frågeställningar längs pandemins väg som granskas, bland annat frågan om testning och smittspårning. Här finns bland annat en fråga där det initialt rådde förvirring om vilka grupper som skulle testas och vem som bar ansvaret.

KU granskar även besöksförbuden i äldreomsorgen, restriktioner när det gäller allmänna sammankomster och regeringens agerande i stort.

M KU-anmäler Mikael Damberg

När inrikesminister Mikael Damberg gästade Agenda häromveckan och intervjuades om regeringens insatser mot våld mot kvinnor nämnde han att regeringen satsat 350 miljoner kronor på nya utredare inom polisen, inriktade särskilt på den här sortens brott.
Någon sådan riktad satsning står inte att finna, menar Moderaterna, som nu anmäler Damberg till Konstitutionsutskottet. Det rapporterar TT/Omni.

SD föreslår strypta bidrag

På Svenska Dagbladets debattsida i helgen skrev SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt och partiledaren Jimmie Åkesson inför partiets budgetpresentation och presenterade förslag för att dämpa incitamenten att söka sig till Sverige.

Förslaget innebär att SD vill att exempelvis barnbidrag, bostadsbidrag, föräldrapenning på lägsta- och grundnivå samt garantipensionen enbart ska gå ut till svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder.

SD beskriver förslagen som partiets ingångsvärden i en eventuell regeringsförhandling och syftet med dem är att ”uppvärdera det svenska medborgarskapet och begränsa bidragsregnet över andra länders medborgare”.

Annat i dag

Socialminister Lena Hallengren inledningstalar vid en konferens om antibiotikaresistens arrangerad av Socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten, Sydkoreas hälsodepartement och Världshälsoorganisationen (WHO).

Klockan 14.00 i eftermiddag tar utbildningsminister Anna Ekström emot Utredningen om mer tid till undervisning från särskilda utredaren Anna Westerholm.

Ekström medverkar under dagen även vid SKR:s Skolriksdag, som pågår i dag och i morgon. 

Forrige artikel Det våras för facken Det våras för facken Næste artikel E-handel av läkemedel ökar – Sverige minst reglerat i Norden E-handel av läkemedel ökar – Sverige minst reglerat i Norden
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.