Överblick: Lööf rycker framåt och överdödligheten har ökat

Tydlig skillnad i vaccineringsgrad mellan svensk- och utrikesfödda. Riksdagen vill skärpa straff mot vägspärrar och Centerpartiet lockar nya väljare. Covid-19 är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Läs Altingets överblick.

Fas fyra har kommit igång i flera regioner och antalet vaccinerade ökar stadigt. Men bland vissa grupper utrikesfödda är vaccineringsgraden låg. Folkhälsomyndigheten får kritik för att brista i att nå hela befolkningen med vaccin.

– Det här är inte något som förvånar oss, det här är något vi varnat om, säger Ahmed Abdirahman, grundare av stiftelsen The Global Village, till SVT.

Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten är vaccinationsgraden i Sverige lägst i både lägre och högre åldrar bland personer födda i Asien, Mellanöstern, Sydamerika och Afrika.

Centern lockar väljare

Enligt en ny väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop ökar väljarnas stöd för Centerpartiet. Sedan april har partiet ökat med två procentenheter – totalt 11, 8 procent – vilket är den högsta nivå sedan 2017. Annie Lööfs tydliga avståndstagande till Sverigedemokraterna är en av anledningarna, enligt Anders Lindholm, Demoskop

– Partiledardebatten i söndags signalerade en delvis ny dynamik där framförallt C och L anpassar sig till sina samarbetspartier, men i andra frågor också tar avstånd från dem, säger han till Aftonbladet.

Lag mot vägspärrar kan skärpas

Ett kommande betänkande från justitieutskottet visar att en riksdagsmajoritet vill skärpa straffen mot egenupsatta vägspärrar, rapporterar SR. Betänkandet kopplas till de vägspärrar som sattes upp av kriminella nätverk i Göteborg i höstas.

– Här har det varit en lucka i lagen för den här typen av väldigt allvarlig kriminalitet där de här gängen under vissa tider tar hela stadsdelar i besittning, säger Moderaternas Johan Forssell, till SR.

Men regeringspartierna och Vänsterpartiet anser att dagens lagstiftning räcker bra och redan omfattar relevanta brottsrubriceringar, som olaga hot och olaga tvång.

Covid-19 och överdödlighet

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att covid-19 var den tredje vanligaste dödsorsaken under 2020, rapporterar SvD. Rapporten visar även att svensk överdödlighet under förra året var tre procent.

– Covid-19 var den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige 2020, efter hjärt-och kärlsjukdomar och cancer, säger Mona Heurgren, Socialstyrelsen, på en pressträff.

– Överdödligheten både i Sverige och Europa ökade till följd av pandemin. Sverige ligger i det lägre spannet i Europa under 2020, säger Lena Hallengren.

Forrige artikel Mikael och Micael – Försvarsmaktens ledarduo komplett Mikael och Micael – Försvarsmaktens ledarduo komplett Næste artikel Överblick: Resandet ökar i förtid och narkotikan flödar in i Sverige Överblick: Resandet ökar i förtid och narkotikan flödar in i Sverige
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.