Överblick: Luf-kritik mot Sabunis rekrytering och M kräver lagändring efter våldtäktsdom

Förlängningen av pandemilagen har inget stöd i riksdagen. Moderaterna vill se lagändringar efter att en man som dömts till grov våldtäkt får ersättning på nästan en miljon kronor. Luf är oroliga för den nya politikern inom Liberalerna. Finansinspektionen ger grönt ljus till bankerna.

Moderaterna vill se en lagändring kring skadestånd till personer som begått allvarliga brott. Bakgrunden är den man som dömdes till bland annat grov våldtäkt, men får ett skadestånd på 840 000 kronor då han suttit frihetsberövad för länge.

– Det är väldigt stötande att en person som i det här fallet har begått ett väldigt allvarligt brott ändå får ett skadestånd som är flera gånger högre än vad brottsoffret fick, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell till SVT.

Partiet vill skärpa jämkningsregeln och göra det möjligt att sätta ner eller ta bort skadestånd helt. Men justitieminister Morgan Johansson (S) vill i stället kraftigt höja skadestånden till brottsoffren. Det förslaget är redan på remiss, men Moderaterna kommer gå fram i riksdagen med sitt förslag i höst.

Orolig för ny politiker

I går rapporterade Altinget om att riksdagsledamoten Mauricio Rojas gör comeback i Liberalerna. Men Liberala ungdomsförbundet (Luf) är oroliga över den nya företrädaren som tidigare har kritiserats för vissa uttalanden.

– Han behöver ta kraftigt avstånd från åsikter som han uttryckt om Chile. Sådana auktoritära uttalanden upprör inte bara oss utan våra väljare från Chile som har utsatts för förtrycket, säger ordförande Romina Pourmokhtari till DN.

Fritt fram för banker

Finansinspektionen kommer inte förlänga rekommendationen kring begränsningar av bankers utdelningar, meddelar de under morgonen. Därmed löper rekommendationen om att banker och finansiella företag ska vara återhållsamma i aktieutdelningar och aktieåterköp ut den 30 september.

− Givet att den exceptionella osäkerheten från förra våren är över, samtidigt som den svenska ekonomin är inne i en tydlig återhämtningsfas, finns inte behov av att ha kvar restriktionen, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

Inget stöd i riksdagen

Regeringen vill förlänga pandemilagen och den så kallade serveringslagen till januari nästa år. Men en fyra månader lång förlängning har inte stöd i riksdagen. De flesta oppositionspartierna vill istället att lagarna förlängs med två månader i taget.

– Det är en speciell lag med väldigt ingripande möjligheter för en regering. Och vår grundhållning är att det här verktyget inte ska finnas längre än nödvändigt, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet, till Svd.

Skyddsnät

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) tog under morgonen emot Utredningen om sjuk- och aktivitetsersättning från utredaren Samuel Engblom. Ta del av pressträffen och förslagen här.

Forrige artikel Regeringen överväger grön gräddfil för stora klimatprojekt Regeringen överväger grön gräddfil för stora klimatprojekt Næste artikel Stefan Löfven avgår i höst Stefan Löfven avgår i höst
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.