Överblick: M kräver utvisning av ryska diplomater och flera EU-länder stoppar rysk energiimport

Moderaterna kräver omedelbar utvisning av ryska diplomater, ökat stöd för KD-ledaren Ebba Busch och flera EU-länder har stoppat importen av rysk energi. Långa passköer skapar irritation även i grannländerna – men det finns ett undantag.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att regeringen ser över möjligheten att utvisa ryska diplomater. Men Moderaterna kräver att regeringen gör verklighet av det och viss se omedelbar utvisning av det tiotal ryska diplomater i Sverige som Säpo pekat ut som spioner. Det skriver Svenska Dagbladet.

– Det är ett reellt hot och det är uppenbart att beslut måste fattas omedelbart, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Svd.

Tyskland och Frankrike har meddelat att de kommer att utvisa ryska diplomater, som en följd av helgens avslöjanden om brutala övergrepp i ukrainska Butja.

EU-länderna som portat rysk energi

Vittnesmålen från Butja har ytterligare satt press på diskussionen om ytterligare sanktioner mot Ryssland, det vill säga EU:s import av rysk olja och gas. Flera EU-länder har redan strypt sin ryska energiimport, skriver DN. De baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen importerar inte längre rysk gas och Polen stoppar sin import av ryskt kol och planerar att upphöra med all import av rysk energi, enligt premiärminister Mateusz Morawiecki.

Men nu talar fler ledande politiker om att att stoppa sin ryska energiimport, bland annat Frankrike.

– Det som hänt i Butja kräver en ny runda med sanktioner och mycket tydliga åtgärder. Vi kommer att koordinera detta med våra europeiska partner, särskilt med Tyskland, säger Frankrikes Emmanuel Macron till radiokanalen France Inter, skriver DN.

Dadgostar och Lööf ligger lågt

Stödet för KD-ledaren Ebba Busch ökar och hon har klättrat till en tredjeplats i förtroendeligan, enligt en opinionsundersökning från Sifo på uppdrag av Expressen. Statsminister Magdalena Andersson (S) har höga stabila siffror, M-ledaren Ulf Kristersson klättrar och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Centerpartiets Annie Lööf ligger fortsatt lågt. 

– Den här mittenpositionen har inte varit helt lätt att manövrera för Lööf, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.

Passfrustration i hela Norden – nästan

De långa passköerna skapar frustration och irritation i Sverige, men situationen är liknande även i Norge och Finland. Den nordiska granne där medborgarna slipper passköerna är Danmark, rapporterar SVT. I Köpenhamn är kötiden en till två dagar. Förklaringen som anges är att Danmarks sedan tidigare har flyttat ansvaret med passhandläggningen från polisen till kommunerna.

– Det är inte komplicerat att utfärda pass, det är bra att ha detta nära den övriga medborgarservicen, säger Jette Bondo, kontorschef för Köpenhamns medborgarservice, till SVT.

Forrige artikel Acko Ankarberg Johansson om KD:s viktigaste valfråga: ”Reformpaket” Acko Ankarberg Johansson om KD:s viktigaste valfråga: ”Reformpaket” Næste artikel Ärkebiskopen backar inte från ”eutanasi” Ärkebiskopen backar inte från ”eutanasi”
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.