Överblick: Missnöjet växer inom S och extra debatt om Nato i riksdagen

På måndag väntas extra debatt i riksdagen om Nato. Missnöjet växer bland S-medlemmar. Ungern kan få pengar för att rösta ja i EU. Det fanns underrättelser om eventuella kravaller redan i februari, trots att rikspolischefen nekat till det.

På fredag kommer riksdagspartiernas säkerhetspolitiska analys. På söndagen väntas Socialdemokraternas partistyrelse ge besked i Nato-frågan. Och nu erfar SVT att riksdagen kommer hålla en extra Natodebatt på måndagen.

I riksdagskalendern står det nu att regeringen på måndag ska informera om rapporten från de säkerhetspolitiska överläggningarna mellan partierna.

Kritik mot interna möten

Det växer missnöje bland S-medlemmar efter de interna medlemsmötena om S säkerhetspolitik. Kritikerna anser att det första medlemsmötet var ett panelsamtal mellan Natoförespråkare och ingen kritik togs upp, skriver Expressen.

– I chatten som pågick under tiden var många kritiska till både Nato och dialogen men ingenting togs upp av moderatorn. Att kalla till skendialogmöten på Zoom och sedan hävda att det är demokratiskt är ett hån, säger S-medlemmen Kent Vilhelmsson till Expressen.

Göran Greider, politisk redaktör på S-tidningen Dala-Demokraten och Natomotståndare, är kritisk till att ingen av de 100 S-riksdagsledamöterna har uttalat sig offentligt i frågan.

– Jag har pratat med riksdagsledamöter som var mot Natomedlemskap för bara några veckor sedan, nu är de för, och man hör att de mår dåligt, alltså. Partipiskan viner stenhårt. 

EU kan kompensera Ungern

Ungern har sagt nej till nya sanktioner från EU mot Ryssland, då det bland annat innehåller importstopp av rysk olja. Men nu uppger källor för Politico att EU kan komma att ersätta Ungern ekonomiskt om landet säger ja till sanktionerna, skriver Omni.

Tidigare har EU öppnat för att Ungern och Slovakien kan få längre tid på sig att fasa ut rysk gas och olja än övriga länder.

Fanns underrättelser innan

Efter de våldsamma kravallerna under påskhelgen, uppgav rikspolischef Anders Thornberg att polisen inte hade haft några underrättelser som förutspådde de upplopp som sedan skedde. Men nu avslöjar Ekot att underrättelseenheten redan i februari varnade för våldsamheter i samband med politikern Rasmus Paludans manifestationer.

Rikspolischefen skriver i en kommentar till Ekot att ”det som sas vid pressträffar under och efter påskhelgen baserades på vad som framkommit då” och avböjer intervju.

Forrige artikel Inera vill rulla ut 1177 i den kommunala omsorgen Inera vill rulla ut 1177 i den kommunala omsorgen Næste artikel Slopat bidrag sänkte resultaten på komvux och ökade arbetslösheten Slopat bidrag sänkte resultaten på komvux och ökade arbetslösheten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.