Inera vill rulla ut 1177 i den kommunala omsorgen

I ett pilotprojekt testar nu tre kommuner att använda den digitala plattformen 1177 inom kommunalt driven omsorg. Hittills har det endast använts av sjukvården. Planen är att under 2023 erbjuda alla kommuner att börja använda plattformen. 

SKR-ägda Inera, som i sin tur äger 1177, har tillsammans med pilotkommunerna valt ut några digitala tjänster som testas under ett år.

– Att invånare kan fylla i formulär inför besök. Att kunna ha en digital dialog i stället för att ringa. Det är ett bra sätt att starta på, för att det finns redan på plats och det är en låg tröskel att börja använda, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef på Inera, till Altinget och fortsätter:

– Uddevalla och Örebro har detta inom hemsjukvården. Kungsbacka har ett boende för barn med funktionsnedsättningar. Där kan föräldrarna inför vistelsen fylla i formulär om exempelvis läkemedel för barnen.

Digital självhjälp

Projektet påbörjades i höstas och mot slutet av detta år ska det utvärderas. Då kommer både invånare och kommuner få tycka till om det har varit tillgängligt och om det har sparat tid.

Planen är att det under 2023 ska rullas ut erbjudanden till alla kommuner att börja använda 1177. Enligt Sofie Zetterström kan tjänsterna användas i flera olika delar av kommunen. Både inom elevhälsan, hemsjukvården och socialtjänsten.

Hon nämner exempel som att kommunerna kan ha digitala självhjälpsprogram eller stöd vid beroende. Eller utbildningar för exempelvis föräldrar.

– Jag tror att vi kommer fortsätta den här typen av enklare tjänster. Sen tror jag inte att alla kommuner kommer att tacka ja. Vissa har redan egna e-tjänster. Men detta kan vara bra för mindre kommuner som inte har kommit lika långt i sin digitalisering. Det hänger väldigt mycket på kommunerna själva.

Laghinder

En stor del av den kommunala omsorgen finns i dag inom äldreomsorgen. Men det finns vissa svårigheter då äldre har en lägre digital närvaro och i lägre grad använder sig av digitala tjänster.

– Det som är utmaningen är att lagen inte stödjer att närstående är ombud. Exempelvis skulle ett vuxet barn kunna hjälpa sina föräldrar med att använda digitala tjänster, men det är inte tillåtet i dag, säger Sofie Zetterström.  

– Men det är ett mer långsiktigt arbete. Vi håller på med ett större projekt kopplat till omställningen till en god och nära vård. Där man kommer kunna ha sina kontakter samlade, bland annat sin fasta omsorgskontakt.

Forrige artikel Moderaternas vallöfte: Låna nio miljarder till Inlandsbanan Moderaternas vallöfte: Låna nio miljarder till Inlandsbanan Næste artikel Överblick: Missnöjet växer inom S och extra debatt om Nato i riksdagen Överblick: Missnöjet växer inom S och extra debatt om Nato i riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.