Överblick: Mobilförbud i klassrummen och förundersökning inleds mot Attendo

Regeringen ska i dag samtala med storstadsregionerna om lösningar för hur fler ska vaccinera sig i utsatta områden. En förundersökning har inletts om Attendos agerande mot visselblåsaren. Förslaget om mobilförbud i klassrummen skickas på remiss och i Halland har Lantmännen inte betalt hyra till kommunen på 60 år. 

En förundersökning som ska undersöka brott mot lagen om meddelarskydd har inletts om Attendos agerande mot visselblåsaren, skriver SVT.

Bakgrunden är Sveriges Radios uppmärksammade granskning om hur en anställd fick en formell erinran efter att hon berättat för Expressen om missförhållanden på ett äldreboende.

Färre vaccinerar sig i utsatta områden

Regeringen träffar i dag storstadsregionerna för att samtala om hur fler i utsatta områden ska vaccinera sig mot covid-19, rapporterar Sveriges Radio.

I Stockholm och Skåne syns stora skillnader mellan olika områden. De områden som har en lägre vaccinationsgrad ligger ofta i socioekonomiskt svagare områden.

Generellt ligger vi på en täckning på 85 procent för en första dos. Men i några områden ligger man generellt lägre och det finns ställen där man ligger ner mot 40 procent, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare Region Skåne, till SR.

Mobilförbud i klassrummen

Utbildningsdepartementet skickar nu ut förslaget om förbud mot mobiltelefoner i klassrummen på remiss, skriver TT.

Förslaget för att få slut på stöket och skapa studiero för eleverna var en del i januariavtalet och en hjärtefråga för Liberalerna.

– Det kanske inte blir populärt bland eleverna, men det kommer skapa ordning, trygghet och arbetsro för många, säger partiledaren Nyamko Sabuni till TT.

Inte betalat hyra på 60 år

Lantmännen i Falkenberg kommun i Halland har inte betalat hyra till kommunen på 60 år, skriver Dagens samhälle/TT.

– Det är ju enorma belopp vi gått miste om under åren och så får det ju bara inte gå till, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) till Hallands Nyheter.

I samband med en bygglovsansökan upptäckte kommunen att Lantmännens foderanläggning stått utan ett skriftligt arrendeavtal. De har därför sluppit att betala hyra till kommunen, som äger marken, i över 60 år.

Nu pågår en förhandling mellan Lantmännen och kommunen om ett avtal.

Pressträff

Under eftermiddagen håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om pandemiläget. Altinget sänder den live här.

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (11 maj) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (11 maj) Næste artikel Ex-ledamöter kan bli av med passerkort till riksdagen Ex-ledamöter kan bli av med passerkort till riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.