Överblick: Moderaterna vill pausa amorteringkravet och MP vill satsa 8 miljarder på skogen

Moderaterna vill hjälpa hushållen genom att låta dem amortera mindre, dagliga opinionsmätaningar får kritik och Miljöpartiet vill satsa 8 miljarder om året på att skydda skog. 

För att hjälpa hushållen att klara sig genom en lågkonjungtur vill Moderaterna pausa amorteringskravet på samma sätt som under pandemin. Det presenterar de på en pressträff idag.

Samtidigt upprepar de sina tidigare krav som Altinget rapporterat om att ändra reglerna för ränteskillnadsersättningen samt att Finansinspektionen ska ges i uppdrag att utreda hur konkurrensen inom banksektorn kan öka.

Sen tidigare har även C, SD, KD och L sagt att de vill slopa kravet. Socialdemokraterna gav nyligen i uppdrag till Finansinspektionen att se över kreditrestriktionerna. 

Alla partier vill utreda grundlagsskyddad aborträtt

Samtliga riksdagspartier vill utreda om rätten till abort ska vara en del av grundlagen, rapporterar SVT Nyheter. Det framgår efter att Sverigedemokraterna meddelat hur de ställer sig i frågan samband med TV4:s debatt under måndagskvällen.

– Vi har inga principiella invändningar, sa SD:s Jimmie Åkesson. 

Politiker går till näringslivet utan granskning

Enligt en granskning som DN gjort får få makthavare restriktioner när de lämnar Regeringskansliet för att arbeta åt näringslivet. Av 22 beslut som fattats i Karensnämnden som ska godkänna sådana övergångar är det bara två personer som belagts med restriktioner. 

– Att använda ordet tandlöst är ingen överdrift. Men samtidigt är det svårt att ge människor yrkesförbud under en för lång tid. Det här systemet bygger på att våra politiker själva ska ha ett gott omdöme, säger Anna Skarhed som är ordförande i nämnen till DN. 

MP vill ha skogspaket

Miljöpartiet presenterar ett skogspaket på omkring 8 miljarder kronor om året. Pengarna ska gå till stöd till skogsägare att skydda mer skog. 

– Efter åratal av hårda avverkningar finns bara rester av gammal skog kvar, säger språkröret Per Bolund till TT/Svd

C vill sänka arbetsgivaravgiften

Centerpartiet meddelar idag att de vill se en sänkt arbetsgivaravgift motsvarande 8 miljader kronor.

– Ett jobb är nyckeln för att fler ska ta sig ut ur utanförskap och in i samhället. Därför måste de som saknar tidigare erfarenhet eller utbildning ges fler möjligheter att komma i arbete, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, vid partiets pressträff under förmiddagen. 

Riksdagen sa ja

Samtliga av riksdagens partier sa under måndagen ja till regeringens förslag att ge ut 250 miljarder kronor i kreditgarantier för lån till elproducenterna, rapporterar TT/Svd.

Beskedet från regeringen kom under lördagen efter att Ryssland meddelat att förlänga gasstoppet i Nord Stream-ledningen, vilket väntas leda till kraftigt stigande priser på el med risk för konkurser bland elbolagen. 

Dagliga opinionsmätaningar får kritik

Att SVT Nyheter i samarbete med Novus publicerar dagliga uppdateringar av opinionsläget fram till valet får kritik. Opinionsanalytikern Per Rosencrantz och Peter Santesson, vd för samhällsdatabasen Infostat AB, säger till Expressen att de ser mätningarna som problematiska. Och DN:s ledarskribent Arvid Åhlund beskriver det som "direkt oansvarigt av SVT". SVT försvarar dock mätningarna.

– Partierna gör dessa undersökningar och vi menar att även väljarna bör ha samma information, konstaterar Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter.  

Forrige artikel Mer i plånboken när prisbasbeloppet rekordhöjs Mer i plånboken när prisbasbeloppet rekordhöjs Næste artikel Så påverkar utspelen om Barsebäck dansk energipolitik Så påverkar utspelen om Barsebäck dansk energipolitik
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.