Överblick: MP vill förbjuda vissa inrikesflyg och polisen slarvar med avlyssningar

Polisen slarvar med hemliga avlyssningar. Årets fredspris går till journalister. Polen lämnar EU-samarbete. MP vill förbjuda vissa inrikesflyg. Sparkcyklarna passas till regeringen.

I Frankrike införs nästa år ett förbud mot inrikes flygresor på sträckor där det tar mindre än 2,5 timmar att åka tåg. Inför Miljöpartiets kongress har partistyrelsen ställt sig bakom en motion med ett liknande förslag. Men motionen svarar inte på om vilka sträckor eller vilken tidsgräns som skulle gälla i Sverige.

Även Vänsterpartiet vill se ett liknande förbud. MP:s klimatpolitiska talesperson, Lorentz Tovatt, vill att motionen röstas igenom, men vill inte sätta ned foten kring vilka tidsgränser som skulle gälla.

– I Sverige måste det utredas från fall till fall. Vi har olika geografiska förutsättningar här, vissa sträckor är svårare att nå med tåg även om det går att göra det. Men jag skulle säga uppåt 3–4 timmar, ungefär, säger han till Svd.

Slarv hos polisen

Polismyndighetens tillsynsenhet fortsätter att kritisera hur polisen hanterar känsligt material från hemliga avlyssningar. Rutinerna fortsätter att brista och materialet sparas på arbetsdatorer, usb-minnen och servrar. När materialet sparas lokalt finns en risk att det aldrig förstörs.

– Det är ett väldigt integritetsintrång att avlyssna människor. Det är ett förtroende som rättsväsendet har att få använda den typen av information. När materialet inte behövs inom rättsväsendet ska det förstöras, säger Gunnel Lindberg, ordförande för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN), till TT.

Cykelfråga till regeringen

Nu kommer krav från M, SD, C och V att regeringen gör något åt ordningsproblemen med elsparkcyklarna i landets städer. Även enskilda ledamöter från övriga partier har skrivit motioner med liknande innebörd, rapporterar SR.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) svarar att det är i första hand kommunerna som ska reglera elsparkcyklarna, men utesluter inte nya regler i framtiden.

Fredspriset

Årets Nobels fredspris går till journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland.

– De får priset för sina insatser att skydda yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, säger den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen enligt Omni.

Polen lämnar

Polen lämnar EU:s rättsliga samarbete. Både den polska författningsdomstolen och regeringen anser att delar av EU-fördraget strider mot landets grundlag. EU-kommissionen har svarat i en kommentar att utslaget i den polska domstolen väcker ”allvarlig oro”.

– Alla måste spela efter samma spelregler, man kan inte välja vilka beslut man vill följa och vilka man inte vill följa, säger Hans Dahlgren (S), Sveriges EU-minister, till SVT.

Forrige artikel Granskning avslöjar säkerhetsbrister på Migrationsverket Granskning avslöjar säkerhetsbrister på Migrationsverket Næste artikel Överblick: FHM:s gd får guldmedalj, Busch får huset och MP presenterar klimatfärdplan Överblick: FHM:s gd får guldmedalj, Busch får huset och MP presenterar klimatfärdplan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.