Överblick: Nord stream 2 skrotas efter konkurs och V svänger om vapenexport

Region Dalarna får rätt att kräva vaccinbevis av personal. Rysk-tysk gasledning i Östersjön går i konkurs. Kritik mot statsministerns tal till folket. Vänsterpartiet svänger om vapenexporten.

Socialminister Lena Hallengren håller pressträff klockan 11.30 om sjukvårdsinsatser med koppling till Rysslands invasion av Ukraina. Se den här.

Inget konkret tal

Igår kväll höll statsminister Magdalena Andersson ett tal till svenska folket. Där meddelade hon att regeringen vill avsätta mer resurser till totalförsvaret och upprustningen ska även tidigareläggas. Men hur och när ska regeringen återkomma till.

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, berättar för TT/Svd att hon hade förväntat sig mer konkret innehåll, men hon tror att syftet med talet var att lugna befolkningen.

– Det händer väldigt mycket, och då är ambitionen att man ska gå ut och lugna. Jag drar paralleller till när Per Albin Hansson under andra världskriget gick ut och sade att Sveriges beredskap är god. Det finns en psykologisk aspekt av det här, säger Lemne.

Rätt till Dalarna

Förvaltningsrätten i Falun har avslagit överklaganden mot beslutet om att kräva vaccinbevis för covid-19 inom Region Dalarna. Det innebär att regionen får rätt att kräva bevis vid nyanställningar och för befintlig personal.

Förvaltningsrätten säger att kravet på vaccinbevis inte kan jämställas med att någon påtvingats ett kroppsligt ingrepp. Beslutet gläder regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) som säger att ”domen är principiellt viktig för oss men även för övriga Sverige”, enligt SVT Dalarna.

Gasledning i konkurs

Tyskland beslutade att pausa arbetet med den rysk-tyska gasledningen Nord stream 2, när Ryssland i förra veckan inledde invasionen av Ukraina. Nu ansöker ägarbolaget för ledningen om konkurs och har varslat sina drygt 100 anställda om uppsägning.

Gasledningen var planerad att ligga längs med den befintliga gasledningen på botten av Östersjön.

– Nord stream blev konkursmässigt på grund av förra veckans amerikanska sanktioner. De har informerat oss om att de inte kan fortsätta sin verksamhet, säger Silvia Thalmann-Gut, ekonomidirektör i den schweiziska kantonen Zug där företaget är baserat, till Financial times, enligt DN.

Svänger om vapenexport

Vänsterpartiet ändrar ett av sina tidigare principbeslut om vapenexport. Det nya beslutet möjliggör ställningstaganden om extraordinära åtgärder, som inkluderar att V kan gå med på att skicka vapen till andra länder. Det skriver SVT.

Bakgrunden är att V var det enda parti i riksdagen som röstade nej till att skicka vapen till Ukraina. Därefter blossade en debatt upp internt i partiet om vapenexport.

Forrige artikel Pressträff med socialministern om sjukvårdsinsatser kopplat till Ukraina Pressträff med socialministern om sjukvårdsinsatser kopplat till Ukraina Næste artikel Coronakommissionen: FHM visste inte hur illa det var i kommunerna Coronakommissionen: FHM visste inte hur illa det var i kommunerna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.