Överblick: Ny FRA-lag föreslås och Sverige röstar nej till exportförbud

Sverige röstar nej till exportförbud mot vaccin. En ny FRA-lag föreslås av regeringen. Styrelseordförande för SSAB avgår. MP-grundaren kräver ursäkt från S. Lagrådet sågar Cementa-lagförslag

EU-kommissionen planerar nu att förlänga restriktionerna som förhindrar medlemsländer att exportera vaccin. Detta trots att det finns ett överskott på vaccindoser i Europa. När restriktionerna förlängdes förra gången i juni, röstade bara sju EU-länder nej.

Nu meddelar regeringen att denna gång kommer de rösta nej till att förlänga restriktionerna.

– EU kommer att ha ett överskott på 900 miljoner doser, då är det obegripligt varför vi ska ha restriktioner, säger handelsminister Anna Hallberg (S) till SR.

Ny FRA-lag

Utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt (FRA) hanterar, föreslår nu regeringen. Dessutom föreslås det att FRA ska få signalspana även om det inte rör Sverige eller svenska intressen, rapporterar TT/Omni.

Tidigare har det sagts att det inte ska vara tillåtet, i samband med att FRA-lagen antogs 2009. Men regeringen anser nu att det går att säkerställa skyddet för personuppgifter, vilket man inte ansåg då. Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet (Siun) uttrycker farhågor för en ökad risk för felaktig hantering av uppgifterna.

– Det är väl generellt så, att när personuppgifter lämnar en myndighet så minskar ju kontrollen av dem, det är svårare att veta vad som händer, och det gäller även när uppgifterna lämnas till utländska myndigheter säger Annika Jäderlund, jurist på Siun.

Avgår

Stålföretaget SSAB kallar till extrastämma då styrelseordförande Bengt Kjell nu meddelar att han avgår. Bakgrunden till avgången uppges vara de ägarförändringar som gjordes i SSAB före sommaren. Valberedningen föreslår nu att den nuvarande styrelseledamoten Lennart Evrell, tidigare vd för Boliden, blir ny ordförande. Samtidigt ska antalet ledamöter gå från åtta till sju, skriver de i ett pressmeddelande.

Vill ha en ursäkt

Grundaren och tidigare partiledaren för Miljöpartiet, Per Gahrton, går till hård attack mot Socialdemokraterna, i en debatt på Aftonbladet. Han anser att ett fortsatt rödgrönt samarbete kommer gynnas om nästa S-partiledare är en kvinna. Men han kräver att S ber om ursäkt till MP för att partiet historiskt sett har hånat och missbrukat sin maktställning gentemot MP.

Tumme ned från Lagrådet

Regeringens förslag om en undantagslag för Cementa får nej av Lagrådet. Anledningen är att lagförslaget strider mot bland annat regeringsformen, en av grundlagarna.

”I sammanhanget måste också beaktas risken för att lagstiftaren – genom att införa lagstiftning som är helt inriktad på att korrigera utgången i ett enskilt fall som har hanterats i domstol – skadar tilltron till det svenska rättssystemet”, skriver Lagrådet också enligt SVT.

Forrige artikel Isak Reichel: ”Trossamfundens roll under pandemin har blivit starkare” Isak Reichel: ”Trossamfundens roll under pandemin har blivit starkare” Næste artikel Budget 2022: Folkhälsomyndigheten får mindre pengar än väntat Budget 2022: Folkhälsomyndigheten får mindre pengar än väntat
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.