Överblick: Pandemin gör gravida fattigare och vaccineringsmålet skjuts upp

Gravida förlorar pengar på grund av pandemin. Nu skjuts vaccineringsmålet framåt till september. Valborgsfirare kan få böter i parker. EU-parlamentet är överens om nya regler för tågresor i unionen.

Regeringen håller pressträff om vaccinering under förmiddagen. Nu har FHM beslutat att skjuta fram målet med nästan en månad för när alla över 18 år ska vara vaccinerade. Enligt den nya uppdaterade prognosen ska alla ha erbjudits minst en dos vaccin senast den 5 september.

– Regionerna har en hög vaccinationskapacitet och vaccineringen går snabbt framåt i alla regioner som nu vaccinerar i fas 3. Vaccinationstakten ökar vecka för vecka. Det är leveranserna och rekommendationerna kring hur vaccinerna ska användas som avgör tempot, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, under pressträffen.

Gravida förlorar pengar

Coronapandemin har gjort att gravida kvinnor skickas hem flera månader tidigare för att inte bli smittade. Anledningen är att viruset ökar risken för kvinnan att föda för tidigt. Graviditetspenningen som då ges ut är inte lika hög som lönen, vilket gör att det blir ekonomiskt kännbart för kvinnorna, rapporterar SR.

Vissa arbetsgivare har valt att skjuta till extra pengar utöver den statliga ersättningen till sina gravida anställda. Sveriges regioner och kommuner (SKR) känner inte till någon kommun som skjutit till pengar till gravida anställda. Organisationen anser att gravida bör få lika mycket ersättning från staten som andra riskgrupper.

– För mig handlar det om ungefär 5 000 kronor i månaden som jag får ut mindre, säger Madelene Cordes, en av många förskollärare som är hemma med graviditetspenning, till SR.

Bättre tågresor i EU

Efter förhandlingar sedan 2017, har nu EU-parlamentet kommit överens om nya regler för tågresande inom unionen. Det man enats om är bland annat att ersättning eller ombokning utan extra kostnad ska ges vid förseningar över en timme. Vid behov ska bolagen även vara tvungna att erbjuda mat och dryck och ersätta för inkvartering, skriver TT/Omni.

Dessutom ska minst fyra cykelplatser erbjudas på nyare tåg och personer med nedsatt rörlighet behöver inte avisera sin resa lika tidigt i förväg som förut. Men alla ledamöter är inte nöjda.

– Stora steg i rätt riktning, men tyvärr inte lika ambitiöst som det hade kunnat bli. Vi tycker verkligen att man hade kunnat ta ytterligare steg för att ge samma rättigheter för tågpassagerare som för flygpassagerare, säger svenska ledamoten Emma Wiesner (C) till TT.

Avstängt firande

Det stora valborgsfirandet i Lund och Uppsala är även i år inställt på grund av pandemin. Men kommunerna är ändå oroliga för att folksamlingar kommer uppstå under dagen. I Lund har man lagt 300 000 kronor på stängsel och ökat polisnärvaron i parken där firandet brukar hållas vanliga år, rapporterar DN.

I Uppsala råder besöksförbud i de stora parkerna och de som bryter mot avspärrningarna riskerar att få betala böter. Men nationerna kommer att ha öppet under dagen för att förhindra trånga hemmafester.

– Vi erbjuder helt enkelt en smittskyddsäkrad miljö, där studenter kan umgås i sin närmaste krets, säger Simon Lindgren, förste kurator vid Östgöta nation, till SVT Uppsala.

Forrige artikel Reinfeldts tidigare statssekreterare tar över WWF Reinfeldts tidigare statssekreterare tar över WWF Næste artikel Klimatpaket skapar maktkamp i EU-parlamentet Klimatpaket skapar maktkamp i EU-parlamentet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.