Överblick: Polismordsutredning ”klarnar” och bolånemarknaden alltmer aggressiv

Krisstöden till företag offentliggörs i augusti. Den politiske vilden Amineh Kakabaveh kan avgöra vem som blir statminister. Bankernas tävling om bolånekunderna hårdnar och den intensiva polisutredningen om den skjutne polismannen ger resultat. Läs Altingets överblick.

Under torsdagen meddelade Vänsterpartiet att partiet är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

– Vi gav ett väldigt tydligt löfte tidigt i mandatperioden att marknadshyror inte kunde genomföras på våra mandat. Nu är det avfört från bordet, inga marknadshyror kommer att genomföras i Sverige. Det innebär också att vi trycker gult, alltså släpper fram den socialdemokratiska statsministern, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till SR.

Omni/TT rapporterar att Dadgostar på Twitter senare utvecklade sina resonemang:

”Om Vänsterpartiets mandat krävs för en budget kräver det självklart förhandling med oss. Det är uteslutet för Vänsterpartiet att rösta på en budget vi inte har förhandlat”, skriver hon på Twitter.

Politisk vilde kan avgöra

Den politiska vilden Amineh Kakabavehs röst kan vara avgörande för vem som blir statsminister. Enligt SR har hon dock ännu inte bestämt sig för hur hon ska göra.

– Jag vet inte i nuläget eftersom jag inte vet vilken politik som står på agendan, säger hon.

Polismordet: ”Bilden klarnar”

Efter mordet på en 33-årig polis i Biskopsgården, Göteborg, har polisen ännu inte gripit någon misstänkt gärningsman. Men över 200 förhör har redan hållits och 20 personer har frihetsberövats i den pågående mordutredningen, rapporterar Aftonbladet.

Och den intensiva polisinsatsen ger resultat.

– Bilden börjar klarna, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg till tidningen.

Ny skjutning

Under torsdagskvällen skedde ännu en skottlossning med dödlig utgång i Flemingsberg, söder om Stockholm, rapporterar DN. En man i 25-års åldern hittades skjuten vid en skola. Han avled på plats av sina skador.

Korttidsstöden blir offentliga

Tillväxtverket kommer den 1 augusti offentliggöra vilka företag och organisationer som har fått korttidsstöd eller som har fått avslag, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Statistiken har tidigare varit generell och ingen information om stödmottagare har visats. Förändringen sker efter ett regeringsbeslut och en lagändring gällande företag och organisationer som har ansökt om stöd den 22 oktober 2020 eller senare.

Aggressiv bolånemarknad

Kampen mellan bankerna om att låna ut pengar till bostadsköpare hårdnar, rapporterar SVT. Storbankerna måste tävla om bäst räntor med mindre företag, vilket kan gynna kunderna.

– De är aggressiva, och agerar verkligen för att försöka behålla sina kunder och marknadsandelar, säger Klas Danielsson, vd på banken SBAB.

Enligt Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, är bolåneaffären är helt avgörande för storbankerna.

– För Handelsbanken och Swedbank har den större betydelse än för Nordea och SEB. Men för alla fyra bankerna är bolåneaffären väsentlig, säger han till SVT.

Forrige artikel ”Mäns våld är mäns ansvar att ta hand om” ”Mäns våld är mäns ansvar att ta hand om” Næste artikel Så förbereder sig Valmyndigheten inför ett extra val Så förbereder sig Valmyndigheten inför ett extra val
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.