Överblick: Regeringen kan avgå och V har plan på 80 000 jobb

Regeringen kan komma att avgå efter misstroendeomröstningen. V har plan för att skapa 80 000 jobb. Nytt program ska stoppa mäns våld mot kvinnor. Plastpåseskatten kan försvinna.

SD har väckt ett misstroende mot justitieminister Morgan Johansson för hur han sköter sitt uppdrag. M, KD och L har ställt sig bakom SD:s misstroende.

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge vid frågestunden i riksdagen enligt TT.

C meddelar att de inte stödjer SD:s misstroende. För att de fyra högerpartierna ska få majoritet vid en misstroendeomröstning krävs det att två ledamöter till röstar med dem. Det är ännu inte klart hur de politiska vildarna Roger Richthoff (tidigare SD) och Amineh Kakabaveh (tidigare V) ställer sig i omröstningen.

Statsminister Magdalena Andersson meddelar vid en pressträff att hon kommer avgå om oppositionen samlar en majoritet bakom misstroendet, skriver SVT. Misstroendeomröstningen hålls på tisdag.

Mer yrkesutbildning

V-ledaren Nooshi Dadgostar presenterar nu att partiet vill göra klimatinvesteringar som i sin tur ska leda till 80 000 nya jobb i privat sektor. Något som ska hjälpa till att pressa ned arbetslösheten. De vill satsa mer på yrkesutbildningar, i stället för att arbetsgivaravgiften sänks.

– Bara med denna klimatinvestering skulle arbetslösheten väsentligt pressas ned till 5,5 procent, i stället för regeringens prognos som ligger kring 7 procent, säger Dadgostar, enligt TT.

Nytt program

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark presenterade under morgonen, tillsammans med MP:s språkrör Märta Stenevi, ett nationellt våldsförebyggandeprogram. Det grundar sig i en överenskommelse mellan de två partierna om att motverka mäns våld mot kvinnor.

Inom det nya programmet inrättas ett nytt statsbidrag som söks hos Jämställdhetsmyndigheten och Kriminalvården får i uppdrag att ta fram behandlingsprogram för de som utövar våld mot närstående. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Skatt kan försvinna

I en enkät som Ekot gjort råder det delade meningar om plastpåseskatten ska finnas kvar. Om det blir en rödgrön regering, kommer den finnas kvar. Men en borgerlig regering med stöd av SD kommer att försöka ta bort plastpåseskatten. Endast C vill avvakta med att svara på om skatten som infördes 2020 ska få finnas kvar.

Forrige artikel KU:s ordförande: ”Regeringens hantering av coronapandemin är mest allvarligt” KU:s ordförande: ”Regeringens hantering av coronapandemin är mest allvarligt” Næste artikel Oklarheter kring etableringsjobben  – ”en omfattande apparat” Oklarheter kring etableringsjobben – ”en omfattande apparat”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.