Överblick: Regeringen säljer statligt bolag och pandemilagen upphör

I dag upphör pandemilagen. Järvaveckan backar och tar betalt av frivilligorganisationer. Regeringen har beslutat att sälja ett av de statliga bolagen. Ny utredning kan föreslå statliga lån till bostadsköpare.

Regeringen har beslutat att sälja bolaget Metria AB, där staten är enda ägaren. Det säljs till norska Sikri holding AS, prislappen för alla aktier i bolaget är 724 miljoner kronor. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Metria gör digitala lösningar och tjänster inom bland annat geodata, affärs- och fastighetsinformation samt mätningsteknik. Bolaget har 245 anställda på 20 olika platser i Sverige.

Staten ska ge lån

På måndag kommer en utredning som ska föreslå hur staten kan stötta de som ska köpa sin första bostad. Men DN erfar att det kan landa i förslag som att staten ska garantera ett lån på 250 000 kronor eller att staten garanterar lån till en del av kontantinsatsen.  

Kovändning

Järvaveckan hade tidigare lovat Ideell arena att få delta kostnadsfritt i år. Men nu har Järvaveckan kovänt och vill att frivilligorganisationerna ska betala för att delta.

– Vi kommer inte att delta. Det rör sig om så mycket pengar att det inte är värt det. Jag har ju tänkt och trott att Järvaveckan var ett mindre kommersiellt alternativ till Almedalen. Men jag kan ha gjort en felbedömning, säger Junis förbundsordförande Moa Örjes till Altinget.

Pandemilag upphör

I dag upphör pandemilagen. Det är lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19. Det klassas inte heller längre som en allmänfarlig sjukdom. Men sjukdomen är fortfarande anmälningspliktig. Och vård och omsorg ska fortfarande smittspåra covid-19-fall.

– Det måste finnas en smittspårning inom vården och äldreomsorgen, där det finns individer som har en risk för allvarlig sjukdom av covid-19. Det är fortsatt viktigt att inte sjukdomen kommer in i sjukvården, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till TT/Omni.

Forrige artikel Invändningar mot försök att stänga smitväg från lumpen Invändningar mot försök att stänga smitväg från lumpen Næste artikel EU-miljarder till Hybrit och bio-ccs i Stockholm EU-miljarder till Hybrit och bio-ccs i Stockholm
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.