Överblick: Regeringen välfärdssatsar – men fick mest frågor om klanbrott

ÖVERBLICK. Statsministern och Annie Lööf presenterade välfärdssatsningar vid gemensam pressträff, men journalisterna frågade mest om klankriminalitet. Politiska reaktioner på KD-förslag om att bygga fängelser utomlands. Läs Altingets överblick.

"En sjujäkla satsning på välfärden". Så beskriver statsminister Stefan Löfven de tillskott som han tillsammans med Centerpartiets partiledare Annie Lööf presenterade vid en presskonferens i dag på förmiddagen. Satsningen innebär bland annat tillskott till äldreomsorgen på samt mer pengar till vården för att den ska kunna beta av den vårdskuld som byggts upp under coronakrisen. Totalt uppgår de presenterade välfärdssatsningarna till 19,7 miljarder kronor, förklarade Annie Lööf vid pressträffen.

Löfven och Lööf aviserade också en generell höjning av statsbidragen till kommuner och regioner. Höjningen består av 10 miljarder extra under nästa år, 2021 och därefter fem miljarder i tillskott 2022. Kommunerna får 70 procent av detta tillskott, medan regionerna får 30 procent. Det rapporterar bland andra SVT.

Sjujäkla jobbig pressträff

Vid pressträffen med Löfven och Lööf ställdes emellertid betydligt färre frågor om satsningarna och desto fler frågor om klanbaserad kriminalitet - ett ämne seglade upp i och med de senaste veckornas händelser i Göteborg, samt den gångna helgens lördagsintervju i Sveriges radio med Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.

I lördagsintervjun sade Löfving bland annat att det finns ett 40-tal släktnätverk i Sverige med personer som kommit till Sverige enbart för att begå brott. Statsministern Stefan Löfven ville inte kommentera detaljerna, men inskärpte att det kommer krävas både hårda nypor och ett långsiktigt arbete för att komma till rätta med klankriminaliteten. Han hänvisade också till att satsningar på rättsväsendet i kommande budget kommer att presenteras vid senare tillfälle.

Annie Lööf betonade å sin sida både behoven av satsningar på rättsväsendet, samt behovet att det ska finnas exempelvis jobb att gå till samt föräldraansvaret.

Även inrikesminister Mikael Damberg fick på måndagsmorgonen kommentera uppgifterna från Noa i P1 Morgon. Damberg påtalade vikten av att myndigheter samarbetar för att stoppa gängen och nämnde bland annat de svårigheter som klanstrukturen kan innebära för barn - och för socialtjänsten: 

– Barn i sådana här familjer fostras in i kriminalitet på ett sätt som jag inte tror att alla socialtjänster riktigt har förstått.

KD vill ha fängelser utomlands

Kristdemokraterna vill lösa platsbristen i svenska fängelser genom att använda pengar från biståndsbudgeten till att bygga fängelser i andra länder. Till dessa skulle sedan utländska medborgare dömda i Sverige kunna skickas för att avtjäna sina straff. Det rapporterar bland annat Sveriges Radio om. Förslaget väcker emellertid starka reaktioner bland andra partier, skriver Omni. Exempelvis twittrar Vänsterpartiets Linda Snecker att förslaget är "så tokigt att hon bryter ihop".

Till Expressen säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) att förslaget är oseriöst.

– Min första reaktion är ju att Ebba går i ledning här i den tuffa tävlingen om vem som är hårdast och fräckast och får flest klick på sociala medier, säger han.  

Forrige artikel Ann-Marie Begler föreslås till friskolas styrelse Ann-Marie Begler föreslås till friskolas styrelse Næste artikel Så ska sjukskrivningar bland vårdpersonal följas upp Så ska sjukskrivningar bland vårdpersonal följas upp
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.