Överblick: Regeringen vidtar Pisa-åtgärder och Stoltenberg besöker Löfven

Forskare anmäls för brott efter våldtäktsstudie. Natos generalsekreterare besöker Stefan Löfven. Fackförbundens stöd till Socialdemokraterna rasar. Regeringen uttalar sig om Riksrevisionens granskning om Pisaundersökningen 2018. 

Lunds mest citerade medicinforskare, Kristina Sundqvist, har blivit anmäld för brott mot etiklagen för en uppmärksammad studie som undersöker våldtäktsmän, rapporterar Sydsvenskan

Studien, som publicerades i våras, kommer bland annat fram till att 60 procent av alla dömda våldtäktsmän mellan 2000 och 2015 hade utländsk bakgrund. Nu har åklagarmyndigheten beslutat att inleda en förundersökning. 

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det gör ju mig inte precis glad. Min uppfattning står ju fast att jag har etikstillstånd, säger Sundqvist till tidningen. 

LO-stödet har (s)törtdykt

Fackförbundens stöd till Socialdemokraterna har minskat markant de senaste tio åren, visar en kartläggning av Arbetet. Bara 5 av 14 fackförbund ger ekonomiskt stöd till partiet i dagsläget. Och på tio år har det ekonomiska stödet från LO-förbunden minskat från 10 till 2 miljoner kronor. 

Tiden då LO-förbund direkt stöttade socialdemokratin verkar vara förbi, skriver tidningen och pekar på att de flesta LO-medlemmar stödjer något annat parti. För S är stödet nere på 35 procent.

– Det kändes omodernt att ge pengar till ett politiskt parti. Det är en del av Kommunals förändringsresa, att bli en modern fackförening, säger Kommunals valledare Katarina Berggren, till tidningen.

Löfven träffar Stoltenberg

I dag tar statsminister Stefan Löfven (S) emot Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för att diskutera aktuella frågor som rör Sveriges partnerskap med Nato, säkerheten i vårt närområde, uppbyggnaden av Sveriges totalförsvar samt globala säkerhetsutmaningar, inklusive erfarenheter från Afghanistan, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen svarar Riksrevisionen om Pisa

Regeringen svarar i en skrivelse på Riksrevisionens granskning om hanteringen av Pisaundersökningen 2018. 

Regeringen delar i stora drag Riksrevisionens uppfattning om att för många elever exkluderats från provet och kommer vidta de förslag på åtgärder mot exkluderingar som läggs fram. Däremot håller man inte med om Riksrevisionens bedömning att det borde finnas ett lämpligare alternativ än OECD att granska tillförlitligheten av Pisastudien. 

Regeringen menar också att man inte har brustit i sitt uppföljningsansvar, utan ”vidtagit adekvata åtgärder för att försäkra sig om att Pisaresultaten är tillförlitliga.” 

Forrige artikel Axén Olin: ”Bekymrad över svensk skola” Axén Olin: ”Bekymrad över svensk skola” Næste artikel Jönsson kräver ny socialtjänstlag: ”De insatser vi har är totalt tandlösa” Jönsson kräver ny socialtjänstlag: ”De insatser vi har är totalt tandlösa”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.