Överblick: Riksdagsledamot studerar på heltid och myndigheter bryter mot lagen

SD vill bygga nytt kärnkraftverk i Norrbotten. Jämställdhetsministern reagerar på att myndigheter bryter mot lagen. Riksdagsledamot studerar på heltid och kritiseras av statsvetare. Ny utredning om placerade barn och unga.

Allmänna motionstiden, där varje riksdagsledamot kan skicka in fristående motioner, har tagit slut. Sedan riksdagen öppnade för några veckor sedan har det kommit 4 150 motioner, skriver riksdagen i ett pressmeddelande.

M-ledamoten Sten Bergheden är den ledamot som skrivit flest motioner i år, 239 stycken. Plats två tar SD-ledamoten Markus Wiechel med sina 176 motioner.

Myndigheter bryter mot lagen

Arbetsgivare är skyldiga enligt lag till att göra en årlig lönekartläggning. Enligt Publikts granskning, bryter de flesta av landets 30 största myndigheter mot lagen. Försvarets materielverk, Kriminalvården och Statens jordbruksverk har inte gjort någon kartläggning överhuvudtaget. Elva myndigheter är ännu inte klara med kartläggningen.  

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) reagerar kraftigt på granskningen.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Årliga lönekartläggningar är ett krav i ­diskrimineringslagen och jag förväntar mig att alla statliga myndigheter följer lagen, säger hon till Publikt.

Skattebetalarna finansierar

Liberala riksdagsledamoten Joar Forssell studerar på heltid till gymnasielärare, rapporterar Aftonbladet. Enligt Forssell studerar han på fritiden, och att det inte påverkar hans förtroendeuppdrag. Han har inte heller tagit studielån eller studiebidrag under studierna.

Patrik Öhberg, statsvetare vid SOM-institutet på Göteborgs universitet, förklarar att det inte finns något förbud mot att ledamöter studerar. Men han ser det som att skattebetalarna finansierar Forssells utbildning.

– Politiker måste odla en relation till sina väljare. Man bygger sakta upp ett förtroende, man är inte bara där fyra år och sedan sticker. Är det så att skattebetalarna finansierar en utbildning som han går samtidigt, vad händer då med rollen som förtroendevald?

El till Norrland

SD i Luleå vill bygga ett kärnkraftverk i Norrbotten. De anser att sol- och vindkraften inte kommer kunna möta behovet av el som kommer behövas i de stora industrisatsningar som görs i Norrland.

– Vi vill att Luleå kommun uppvaktar alla tänkbara huvudmän till ett nytt kärnkraftverk. Både innanför och utanför riket, säger Per Göranssson, SD i Luleå, till SVT Norrbotten.

Barnutredning

Under förmiddagen presenterades ytterligare en utredning som tillsätts för att se över samhällets vård av barn och unga. Regeringen har valt riksdagsledamoten Carina Ohlsson (S) till utredare. I uppdraget ingår att se över kvaliteten de olika boenden som barn kan placeras i, exempelvis familjehem, HVB-hem och Sis-hem.

Forrige artikel Rapport: Pandemin slog extra hårt mot kulturarbetare Rapport: Pandemin slog extra hårt mot kulturarbetare Næste artikel C:s skogsbudget synkar inte med regeringens C:s skogsbudget synkar inte med regeringens
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.