Överblick: Riksdagsmajoritet vill återinföra civilplikten och ägare röstar emot Ericssons styrelse

Riksdagsmajoritet eniga om att återinföra civilplikt. Kriget i Ukraina har utlöst intern kris i Vänsterpartiet. Delägaren Cevian röstar emot ansvarsfriheten för Ericssons styrelse. Avslöjande visar vårdskillnad mellan regionerna. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill att civilplikten återinförs, det rapporterar Ekot. Alla partier är för ett återinförande av civilplikten, förutom Socialdemokraterna som väntar på en kartläggning från MSB som visar olika myndigheters åsikt om civilplikt. 

Om civilplikten återinfördes skulle svenska medborgare kunna bli tvungna att hoppa in i samhällsviktiga uppdrag så som räddningstjänst och sjukvård ifall det blev krig. 

– Vi tror att man skyndsamt kan fatta ett sånt beslut för att säkra upp att man har tillräckligt med personal om det allra värsta skulle hända, säger MSB:s överdirektör Camilla Asp till SR.

Försvarspolitik splittrar V

DN rapporterar att Vänsterpartiet haft interna konflikter sedan kriget i Ukraina bröt ut. I början var V ensamma i riksdagen om att rösta mot vapenstöd till Ukraina, något partiet ändrade sig om efter både extern och intern kritik. 

Sedan dess har Vänsterpartiet även godkänt den stora stridsupprustning som resten av partierna stödjer, samt en skattesänkning på bensin och diesel. Allt detta tillsammans har gett partiledningen stora kritiker bland de egna medlemmarna.

– Partiledningen är inte i fas med gräsrötterna och verkar inte förstå hur viktigt klimat och miljö är för dem och våra väljare, säger en anonym vänsterpartist till DN.

Ericssonkrisen fortsätter på stämma

I dag har Ericsson digital stämma och enligt SvD kommer det bli en historisk stämma. En av ägarna, Christer Gardell ska rösta emot ansvarsfriheten för hela styrelsen, samt vd och vill samtidigt att hela styrelsen väljs om. 

Cevian som är Christer Gardells fond, väger tungt i sammanhanget då Cevian är Ericssons näst största ägare. En av valberedningens fyra ägare är Cevian, men Gardells bolag är också de enda ägarna som tänkt rösta emot att styrelsen får ansvarsfrihet.

– Att rösta för ansvarsfrihet i det här läget skulle vara en signal om att Ericsson har skött det här på ett bra sätt, men vi vet alldeles för lite kring vad som har hänt och vilka ansvaret ligger på. Därför vill vi inte riskera att stänga några dörrar för ett eventuellt framtida ansvarsutkrävande, säger Sverre Linton på Aktiespararna.

Vårdskillnad mellan regionerna

Ett avslöjande från SVT visar kvaliteten på vård i olika regioner. Ingen av Sveriges 21 regioner lever upp till hälso- och sjukvårdslagens krav om tillgänglighet och värst är det i Norrland. 

– Jag tror att det handlar om bemanning, svårigheter att bemanna. Det är ett tufft läge som gör att vi behöver hyra in personal. Ett under lång tid ekonomiskt tufft läge som gör att utrymmet för extra satsningar är begränsat, säger regionstyrelsen i Västernorrlands ordförande Glenn Nordlund (S) till SVT.

Köer har varit ett problem inom svensk vård länge, så 2010 lagstiftades det om vårdgarantin som bestämmer hur länge patienter får vänta på vård. Men i SVT:s granskning så visar det sig att många patienter får vänta längre än vad lagen säger. I Västernorrland exempelvis får var tredje patient vänta för länge.

Forrige artikel Miljöpartiet KU-anmäler Thorwaldsson (S) för Kallak-hantering – igen Miljöpartiet KU-anmäler Thorwaldsson (S) för Kallak-hantering – igen Næste artikel Feministerna och piraterna laddar om – siktar på att växa i kommuner Feministerna och piraterna laddar om – siktar på att växa i kommuner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.