Överblick: Riksdagsöppning och Hultqvist förlorar strid

ÖVERBLICK. I dag öppnar årets riksmöte. EU-kommissionen möblerar om efter Phil Hogan avgått. Hultqvist förlorar striden om ordförandeposten. Läs Altingets överblick.

I dag öppnas riksmötet 2020/21. Det innebär att ett nytt arbetsår för riksdagen invigs. Men det är arrangerat i en mindre skala i år på grund av coronapandemin, med färre ledamöter på plats och få inbjudna gäster.

Men i dag ska riksdagen fatta två grundlagsbeslut, vilket kräver minst 175 ledamöter i kammaren. Till det har lagts 15 ledamöter som en säkerhetsmarginal, därav 190. Hittills har endast 55 ledamöter närvarat i kammaren på grund av pandemin, det rapporterar DN.

Hultqvist förlorade

Tidigare berättade Altinget om att försvarsminister Peter Hultqvist (S) kandiderade till posten som ordförande för S i Borlänge. Han nominerades även av valberedningen. Men partimedlemmar har tidigare varit kritiska till om ministern har tid att också engagera sig i lokalpolitiken.

Nu är valet avgjort, rapporterar Expressen. Ordförandeposten går till motkandidaten Erik Nises, tidigare pressekreterare. Nises fick 79 röster, medan Hultqvist fick 65 röster. Efteråt höll Peter Hultqvist tal och gratulerade Nises till ordförandeposten, som efterträder Kenneth Persson, som innehaft ordförandeskapet i 21 år.

Pengar till språk

Sametinget har nu lämnat över ett förslag i form av ett handlingsprogram om samiska språket till regeringen. Sametinget vill se en särskild samisk språklag, kraftiga utbildningsinsatser och ökade ekonomiska resurser. Det skulle kosta drygt 130 miljoner kronor per år i ökat anslag till Sametinget och mer än 30 miljoner kronor i projektpengar i första hand till Sameskolstyrelsen.

– Vi vill se att Sameskolstyrelsen får möjligheten och resurserna att utveckla och erbjuda ett stöd till samhället i övrigt, så att hela Sverige kan utveckla sitt samiska utbildningsutbud, säger Lars-Miguel Utsi från partiet Guovssonásti till Sameradion.

Kommissionen möblerar om

Den tidigare handelskommissionären, Phil Hogan, avgick efter att deltagit i en stor middag som stred mot gällande coronarestriktioner. Nu meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efterträdaren, som blir den irländske EU-parlamentarikern Mairead McGuinness. Hon tar dock inte över alla uppgifterna rakt av efter Phil Hogan, rapporterar Svd.

Det är den redan sittande kommissionären Valdis Dombrovskis som tar över handelsfrågorna. Hans ansvar för finansiella tjänster och kapitalmarknaden går istället till Mairead McGuinness.

Forrige artikel Så ska sjukskrivningar bland vårdpersonal följas upp Så ska sjukskrivningar bland vårdpersonal följas upp Næste artikel Riksdagens öppnande (live) Riksdagens öppnande (live)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.