Överblick: S kallar till avgörande möte om Nato och ministrar drev kampanj för rysk oligark

S har satt datum för avgörande om Nato-frågan. Norge har fått ny försvarsminister. Ministrarna Ann Linde och Mikael Damberg drev kampanj för att rädda rysk oligarks bolag. Statlig pengapott för att hantera kriser och olyckor föreslås.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kallar Socialdemokraterna nu till ett avgörande möte med partistyrelsen om Nato-frågan. Det ska ske den 24 maj. Innan dess ska S också genomföra säkerhetspolitiska dialoger med gräsrötterna i form av tre nationella stormöten.

Klockan 12 i dag kommer statsminister Magdalena Andersson och finska statsministern Sanna Marin hålla en gemensam pressträff. Se den här. Samtidigt kommer den finska regeringen lämna en rapport till finska riksdagen om bland annat vad ett finskt Nato-medlemskap skulle innebära.

Pengapott till olyckor

Vid allvarliga kriser och olyckor riskerar Sveriges insatser att försenas för att det är oklart vem som ska betala. Det har påtalats länge och togs upp redan efter tsunamikatastrofen 2004.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) föreslog 2016 ett operativt anslag, en pott pengar som används vid kriser och olyckor. Men regeringen har inte gått vidare med förslaget. Fredrik Bynander, krishanteringsforskare vid Försvarshögskolan, vill dock se att pengapotten blir verklighet.

– Jag tycker att det hade varit jättebra, att ha buffertar i de här situationerna för att undvika att folk blir försiktiga av finansiella skäl. Det verkar vara en svensk specialitet att käbbla om vem som ska betala för saker, säger han till SR.

Ny försvarsminister

Den norska försvarsministern Odd Roger Enoksen (Senterpartiet) tvingades i helgen avgå efter att en otrohetsaffär uppdagats. Nu utses kommunalministern Bjørn Arild Gram (Senterpartiet) till ny försvarsminister, skriver TT.

Oligark-kampanj av Sverige

Ministrarna Ann Linde och Mikael Damberg drev 2018 och 2019 en omfattande kampanj för att USA skulle mildra sanktioner mot den ryska oligarken Oleg Deripaska och hans aluminiumbolag. Anledning var att rädda jobb i Sundsvall där aluminiumbolaget äger fabriken Kubal, avslöjar SVT.

Men Mikael Damberg, i dag finansminister, vill tona ner Sveriges roll lobbykampanjen.

– Ytterst låg det här hos amerikanarna. Jag tyckte det var viktigt att man inte drabbas i onödan av sanktionerna, säger han.

Forrige artikel Statsministrarna Andersson och Marin håller pressträff Statsministrarna Andersson och Marin håller pressträff Næste artikel Sverige kan gå med i Nato i juni – Finland ger besked om några veckor Sverige kan gå med i Nato i juni – Finland ger besked om några veckor
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.