Överblick: SD stänger av tjänsteman och Luf om planerade valstrejken

SD-tjänsteman vid riksdagen aktiv i vit makt-rörelsen, kärnkraftskupp i Socialdemokraterna och Luf-ordförande Romina Pourmokhtari om ungdomsförbundets planer på att arbetsvägra i valrörelsen.

En tjänsteman vid SD:s riksdagskansli har varit aktiv i vit makt-rörelsen samtidigt som han arbetat för Sverigedemokraterna. Det visar en granskning av Expo.

Tjänstemannen har haft samröre med Det fria Sverige, DFS, som arbetar för att skapa lokala ”svenska zoner” för ”svenska patrioter”.

SD har stängt av mannen från arbetet, efter Expos avslöjande, under tiden som partiet gör en utredning. Det skriver Expressen. Man har också inlett ett uteslutningsärende.

– När partiet blev varse om uppgifterna tog vi detta på extremt stort allvar och agerade omedelbart. Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara aktiv inom partiet, skriver pressekreterare Christian Krappedal i ett mejl till Expressen.

Luf om strejkplanerna i valrörelsen

I en intervju med DN utvecklar förbundsordförande Romina Pourmokhtari Luf:s hot om att arbetsvägra i valrörelsen. Romina Pourmokhtari är bekymrad över läget i partiet och huvudfrågan gäller förhållandet till SD. Hon anser att partiet vacklar i frågan om vilka som regera, men också i politiken som rör migration, brottslighet och klimat. Romina Pourmokhtari börjar få nog.

– Vi kommer behöva få tydligare besked om vad som gäller efter nästa val om vi ska vara villiga att sätta upp affischer och dela ut flygblad. Och där är det ju ungdomarna som gör mestadels av det jobbiga jobbet, det är vi som kliver upp halv fem och kokar kaffet medan partisterna tar sovmorgon. Jag kan inte se mina medlemmar vara villiga att kampanja om de inte känner att de gör det för liberala ideal, säger Romina Pourmokhtari till DN.

Kärnkraftsstrid vid S-kongress?

En kärnkraftsstrid kan blossa upp på Socialdemokraternas partikongress i november, skriver Aftonbladet. Två riksdagsledamöter – Hans Hoff och Laila Naraghi – motsätter sig partilinjen om 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

– Det går inte att bara ha vindkraft och solkraft. Det är omöjligt, en önskedröm, säger Hans Hoff till Aftonbladet.

Laila Naraghi säger till tidningen att hon hoppas på en ordentlig diskussion i frågan på kongressen.

Kritik mot polis och Malmö spärras av

Polismyndigheten får hård kritik från Riksrevisionen för bristande förmåga att stoppa internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, rapporterar Ekot. Läs Riksrevisionens granskning här.

På onsdagen inleds den stora förintelsekonferensen i Malmö. Säkerheten är hög och staden spärras nu successivt av, rapporterar SVT Malmö.

Forrige artikel Skärpta EU-krav får Ygeman att sjösätta fler energisparplaner Skärpta EU-krav får Ygeman att sjösätta fler energisparplaner Næste artikel Jokkmokks krysskung kandiderar till riksdagen – för Stockholm Jokkmokks krysskung kandiderar till riksdagen – för Stockholm
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.