Överblick: Skarp JO-kritik mot Palmeåklagare och Stenevi vill ha ett juniavtal

MP-ledaren Märta Stenevi hoppas på ett juniavtal, hård JO-kritik mot Palmeåklagare Krister Petersson, socialminister Lena Hallengren (S) vill tillsätta adoptionsutredning och S i Malmö försvarar sitt kommunalråd mot oppositionens avgångskrav.

Dagens nyhetsrapportering domineras naturligtvis av regeringskrisen. Svenska dagbladet djupdyker i hur nyckelspelarna – Löfven, Kristersson och Lööf – kan undvika extraval och nå makten. Men vägen till statministerposten är snårig, skriver Svd.

Enligt statsvetarprofessorn har misstroendeomröstningen skapat ett rörligt läge där partierna kan komma att ompröva sina krav.

– C skulle kunna tänka att det inte går att bilda en Löfven-regering med den punkten kvar, och att man då släpper den och i stället driver frågan i valrörelsen, säger han till Svd.

Stenevi vill gå från januari till juni

MP:s språkrör Märta Stenevi är redo att förhandla med V, S och C för att få till ett juniavtal, rapporterar SVT.

– Vi har förhandlat budget med Centern och med Vänstern i olika omgångar. Och jag ser att vi har likheter som vi hade kunnat enas kring. Jag ser att vi hade kunnat arbeta med klimat och miljö, jag ser att vi hade kunnat arbeta med jämställdhet. Jag ser att vi hade kunnat arbeta med en lång rad frågor, säger säger Märta Stenevi i SVT:s Morgonstudio.

Sorti för L-tjänstemän

L-ledaren Nyamko Sabuni gjorde klart på måndagen att januariavtalet har fallit. Det innebär sorti för partiets fem politiska tjänstemän på plats i Regeringskansliet, rapporterar Ekot.

Nyheten fick MP:s riksdagsledamot Lorentz Tovatt att jubla, vilket i sin tur L-ledamoten Gulan Avci kallade för "rena oförskämdheterna".

 

JO "mycket kritisk"

JO Per Lennerbrant riktar hård kritik mot chefsåklagare Krister Petersson och hur Skandiamannen Stig Engström pekades ut som Olof Palmes mördare vid en pressträff förra året, rapporterar Aftonbladet.

"JO är mycket kritisk till hur chefsåklagaren presenterade sitt beslut att lägga ned förundersökningen" skriver JO Per Lennerbrant beslutet. Läs JO:s beslut här.

Hallengren utlovar adoptionsgranskning

Socialminister Lena Hallengren (S) utlovar en utredning av internationella adoptioner till Sverige, skriver Dagens nyheter som har granskat adoptionsverksamheten i en lång rad artiklar.

– Människor i Sverige vill veta hur adoptionerna verkligen har gått till, säger Lena Hallengren till DN.

Malmö-S står bakom kommunalråd

I Malmö slåss Socialdemokraterna för sitt kommunalråd Frida Trollmyr. Oppositionen har krävt hennes avgång efter Kvällspostens avslöjande om att en romsk man slog larm till henne om hedersförtryck och korruption i den kommunala verksamheten. 

Socialdemokraterna har fortsatt förtroende för Frida Trollmyr. 

– Hon sa ju till den romska mannen att han skulle polisanmäla. Det är så man ska agera som förtroendevald för Socialdemokraterna, säger Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö till Kvällsposten.

Forrige artikel Olösta miljöknutar – vilka kan överleva veckans samtal? Olösta miljöknutar – vilka kan överleva veckans samtal? Næste artikel Vilde kommer att följa Liberalernas linje Vilde kommer att följa Liberalernas linje
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.