Överblick: Skolverket drar tillbaka Förintelsen-uppgift och skattepengar kastas i sjön

Skolverket drar tillbaka elevuppgift om att förneka Förintelsen. MP splittrat om att göra vänstersväng. Skattepengar används till att förorena Östersjön, anser forskare. WHO gör nytt försök att hitta coronavirusets ursprung. 

I ett stöd för lärare från Skolverket om att undervisa i kontroversiella frågor fanns ett exempel på en uppgift där elever ska hitta argument för att Förintelsen inte ägt rum. Stödmaterialet har kritiserats, både för själva uppgiften att leta fram argument för att Förintelsen inte existerat och att det tas upp under rubriken ”Kontroversiella frågor”. Nu drar Skolverket tillbaka materialet.

– Vi vill självfallet inte medverka till att sprida material som uppfattas som stötande och när vi idag förstått att det kan uppfattas på det sättet agerade vi direkt, säger Anna Westerholm, chef för avdelningen för läroplaner, till Svenska Dagbladet.

Splittrat inom MP

Stockholms borgarråd, Daniel Helldén (MP), är kritisk till det egna partiets vänstersväng under partikongressen som inleds i dag. Det handlar om de nya förslagen för höjda bidrag och ersättningar som ska antas under kongressen. Vissa punkter på kongressen vill Helldén stryka helt.

– Jag är kritisk mot förslaget om höjd skatt på fritidshus. Då borde man hellre fundera på den vanliga fastighetsskatten. Med taket på avgiften har vi ju procentuellt väldigt låg fastighetsskatt här i Stockholm till exempel. Det vore smartare fördelningspolitiskt att göra något där än att beskatta fritidshus, säger han till Expressen.

Ursprunget till Corona

Världshälsoorganisationen WHO meddelar att det nu kan vara sista chansen att förstå ursprunget till coronaviruset när de nu tillsätter en ny grupp med forskare på uppdraget. WHO har redan varit i Wuhan för utredning, men nu hoppas man att Kina ska samarbeta mer och visa data från tidiga fall av corona. Delvis för att kunna utesluta att viruset kommer från kinesiska laboratorier, skriver Reuters.

Skattepengar i sjön

Regeringens ekobonus, som ska flytta godstransporter från väg till sjöfart, försämrar havsmiljön i Östersjön snarare än att ge klimat- och miljönytta. Det skriver forskare i Havsmiljöinstitutets sjöfartsgrupp på DN debatt. De anser att ekobonusen som går till rederier bygger på en glädjekalkyl och att det måste finnas tydligare miljökrav för att skattepengar ska användas till godstrafik på Östersjön.  

Innovation inom läkemedel

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallar till pressträff vid lunch om en ny innovationshubb. Den ska fokusera på avancerade läkemedel och vacciner i Sverige. Medverkar gör också Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova, och Thomas Eldered, vd för Flerie Invest.

Få en gratis politisk överblick varje dag skickad till dig. Skriv upp dig här.

Forrige artikel (V)eteran kandiderar inte – listan på riksdagsledamöter som inte vill bli omvalda växer (V)eteran kandiderar inte – listan på riksdagsledamöter som inte vill bli omvalda växer Næste artikel Överblick: Försvaret stäms på 252 miljoner och V vill skjuta upp las-processen till efter valet Överblick: Försvaret stäms på 252 miljoner och V vill skjuta upp las-processen till efter valet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.