Överblick: SKR varnar för ”centraliseringstendenser” och besked om restriktioner väntas

I eftermiddag kommer besked om hur och när Sverige lättar på coronareglerna. Regeringen och Tullverket har narkotikan och gängkriminaliteten i skottgluggen. Flera försök att förbjuda slöja i Vellinge. Och så vänder sig SKR kraftigt emot centraliseringstendenser i sin nya ekonomirapport.

Smittspridningen i Sverige är alltjämt hög, just nu högst i Europa, enligt Dagens Nyheters karta över antal nya bekräftade fall i Europa dag för dag, där Sverige just nu toppar med 677 fall per 100 000 invånare. Frånsett Sverige är det bara Litauen också som just nu ligger över 600 fall enligt det rullande medelvärdet.

Det är mot den fonden som besked i dag väntas i en rapport till regeringen från Folkhälsomyndigheten om hur och när Sverige kan börja lätta på coronarestriktionerna och öppna upp igen. Det rapporterar bland annat TT/Omni.

Samtidigt rapporterar GP om att Västra Götalandsregionen förlänger ett antal lokala restriktioner och rekommendationer, bland annat om munskydd och resande, till 6 juni. Man tar emellertid också bort begränsningarna för gymnasieundervisningen och låter nu samtliga elever vara på plats. Även i Kalmar, där smittspridningen är fortsatt hög, förlängs restriktionerna till 30 maj, enligt SVT. Detsamma gäller Kronoberg, som är hårt drabbat i nuläget. 

Beskedet om eventuella lättnader kommer 13.15 i eftermiddag, då statsminister Stefan Löfven har kallat till pressträff, där även kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens gd Johan Carlson medverkar. 

SKR:s ekonomirapport varnar för ”centraliseringstendenser”

Sveriges kommuner och regioner har släppt sin ekonomirapport för våren och av den framgår att ekonomin generellt ser stark ut i regioner och kommuner, vilket Sveriges Radio rapporterar om. Alla regioner och 274 av kommunerna går med överskott.

Styrkan är dock skenbar och beror till stor del på stora statliga stöd under pandemin, både direkta stöd till kommunerna och regionerna, men också olika arbetsmarknadsstöd som har medfört att de lokala och regionala skatteintäkterna inte har sjunkit lika mycket som man förväntat sig. Man har även haft lägre kostnader på de områden som inte belastats lika mycket under pandemin, exempelvis dagverksamheter, förskola, kultur- och fritidsverksamheter. Å andra sidan beskriver SKR förluster, exempelvis har det kostat mycket att hålla uppe turtätheten i kollektivtrafiken för att minska smittrisken, samtidigt som intäkterna har dykt nedåt.

SKR:s ordförande Anders Knape flaggar dock för stor osäkerhet under lång tid framöver och i rapporten bedömer SKR att det kommer ligga kvar en försvagning av arbetsmarknaden fram till minst 2024.

– Långsiktighet blir helt avgörande för kommuner, regioner och den statliga styrningen framöver. Kortsiktiga statsbidrag riskerar att leda till en kostnadsnivå, som det inte finns täckning för på sikt. För att få en fortsatt god och kostnadseffektiv välfärd behöver staten ha en långsiktig, stabil och mer tillitsfull styrning som istället stödjer utvecklingen i kommuner och regioner, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog i ett pressmeddelande.

SKR markerar i sin rapport även mot den ”centraliseringstendenser” man ser i flera debatter för närvarande och exemplifierar med både skol- och vårdområdet. Organisationen varnar för att ”närheten till de högsta beslutsfattarna förloras om staten blir huvudman” och skriver även att ”antalet anställda i staten skulle mer än behöva fördubblas”.

Knarket i regeringens skottglugg

Inrikesminister Mikael Damberg (S), justitieminister Morgan Johansson (S) och Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning höll på morgonen en pressträff om narkotika, skjutningar och gängkriminalitet, som bland andra TT/Omni rapporterar om.

Vid träffen redogjorde Tullverket bland annat för hur man arbetar för att förhindra narkotikasmuggling och hur det i sin tur är en nyckel för att stoppa gängen. Damberg och Johansson påtalade att trenden just nu är på nedåtgående vad gäller både skjutningar och sprängningar. Justitieministern återkom också till det han sade i Agenda i förra veckan om att en legalisering av narkotika (som just nu är på gång i Norge) inte är rätt väg.

– Ska vi lyckas knäcka gängen så måste vi knäcka narkotikahandeln, det är a och o, sade Johansson.

Tullverket påtalade att man på myndigheten inte är många och att man arbetar med en omorganisation i syfte att effektivisera arbetet.

Många varv om slöjförbud i Vellinge

I Vellinge har Sverigedemokraterna gjort ett andra försök att införa slöjförbud. Förut skrev man en motion som inte höll måttet och drog tillbaka den på eget initiativ och på måndagen fick utbildningsnämnden i kommunen möjlighet att ta ställning – och röstade ner förslaget.

Det rapporterar Sydsvenskan, som även skriver att tidigare domar i förvaltningsrätten inte har krattat manegen för SD:s ambitioner i Vellinge. Såväl i Skurup som i Staffanstorp har liknande förbud stoppats, men väntar på avgörande i kammarrätten. I Vellinge väntar dock ett nytt avgörande för förslaget i kommunfullmäktige.

Inställd pressträff

Pandemins lägereld, det vill säga Folkhälsomyndighetens, MSB:s och Socialstyrelsens gemensamma pressträff, äger för ovanlighetens skull inte rum i morgon torsdag, på grund av Kristi Himmelsfärd. Nästa pressträff blir därmed på tisdag.

Forrige artikel Hallå där Ola Mattsson – en av arrangörerna till ”10 samtal” Hallå där Ola Mattsson – en av arrangörerna till ”10 samtal” Næste artikel 15 extra miljoner till civilsamhällets suicidprevention 15 extra miljoner till civilsamhällets suicidprevention
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.