Hallå där Ola Mattsson – en av arrangörerna till ”10 samtal”

Stenbecksstiftelsen och Rädda barnen growth hub inleder i dag en serie på tio digitala samtal om civilsamhällets framtid. Ola Mattson vill se en ”ökad diskussion om det framväxande samhällskontraktet”.

Vad hoppas ni uppnå?

– En ökad diskussion om det framväxande samhällskontraktet. Det gäller större trender som fördjupade samhällsklyftor, omställningen inom finanssektorn och klimatomställningen.

– Vi tror att fler människor behöver diskutera den omställningen och vilken roll det civila samhället ska ha i den. Den diskussionen förs på många organisationers huvudkontor, men vi tror att den behöver bli mer intensiv i våra rörelser över hela landet.

Första samtalet har rubriken ”Konkurrens eller kollektivism?” Blir inte ni en konkurrent till Nystas samtal?

– Jag tror att man ska se Nysta som startskottet på diskussionen – inte slutet. Vi hoppas att våra samtal ska leda till att samtalen pågår längre och förs vidare. Det gäller egentligen för alla sektorerna.

– Rise anordnar det man kallar AI-agenda för Sverige. Statens innovationsråd har arrangemang där vi i civilsamhället behöver ta plats. Det finns också något som kallas för Digidagen. Delar av finanssektorn visar ett intresse för att investera socialt, och det behöver vi också tas med i beräkningen.

Vad kommer de övriga samtalen att handla om?

– Ett samtal kommer att handla om hur välfärden är organiserad, hur stora de idéburna aktörerna är i välfärden och hur stora de bör vara. Vad ska stat och kommun sköta och vad kan näringslivet bidra med?

Du har varit med i civilsamhällessvängen ett tag, vad diskuterades för tio år sedan och hur blev det?

– Som jag minns det började vi då på allvar se revorna i välfärdsväven. Där fanns stora organisationer som var svagt representerade i utsatta områden som då började etablera sig där. Vi trodde nog att samhällets skulle fortsätta att utvecklas mot ständig förbättring. Men vi underskattade disruptionerna, som värderingsförskjutningar och globala förändringar. I dag får vi nog vara ärliga och säga ”Vi vet inte hur det kommer se ut framöver”, men vi vet att vi måste börja arbeta på nya sätt.

De fem första samtalen hålls under våren, de resterande i höst.

Forrige artikel Ex-ledamöter kan bli av med passerkort till riksdagen Ex-ledamöter kan bli av med passerkort till riksdagen Næste artikel Överblick: SKR varnar för ”centraliseringstendenser” och besked om restriktioner väntas Överblick: SKR varnar för ”centraliseringstendenser” och besked om restriktioner väntas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.