Överblick: Soligt om pandemin, SD vill göra upp med S, V vill förbjuda ordet ”kund”

Såväl socialministern som Folkhälsomyndighetens gd inleder veckan med att beskriva pandemihanteringen i positiva ordalag. I Falun är det strid om kundbegreppet i kommunen. Myndighet erbjuder gratis hbtqi-kurs. Och så vill SD göra upp med S om pensionerna. 

Sverigedemokraterna vill föra samtal med Socialdemokraterna och göra upp om pensionerna. Det skriver SD:s Jimmie Åkesson samt talespersonen i socialförsäkringsfrågor Julia Kronlid samt ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Partiet menar emellertid att regeringens pensionsreform är för liten och för kortsiktig samt att den omfattar för få.

”Det är uppenbart att regeringens förslag i högre grad speglar ett kommunikativt behov, än vad det speglar pensionärs­kollektivets reella behov. Icke desto mindre kommer vi tillvarata varje parlamentarisk möjlighet vi ser att höja pensionerna”, skriver SD och erbjuder sig att bistå regeringen med att lösa de brister man ser i förslaget.

Ljusa tongångar inför Coronakommissionens slutbetänkande

Att veckan kommer avslutas med att Coronakommissionen lämnar sitt slutbetänkande är tydligt i nyhetsflödena, där de gångna två åren summeras i intervjuer med ledande samhällstoppar. I en TT-intervju summerar socialminister Lena Hallengren pandemin och säger att Sverige har ”hanterat och tagit oss igenom krisen på ett sätt som känns rimligt”.

Hon säger också att Sverige kan ha kommit ur krisen bättre än många andra länder:

– Sverige är ett land man tittar på när det handlar om att kanske inte få samma långsiktiga hälsokonsekvenser som andra och vad vi gjort för att människor ändå ska uppleva en större frihet än i andra länder under pandemin. Det känner jag mig väldigt stolt över, säger hon.

I en DN-intervju ansluter sig Folkhälsomyndighetens gd Karin Tegmark Wisell till den soliga bilden och säger att de svenska restriktionerna i stort varit lyckade. Hon nämner bland annat att mobildata från våren 2020 visade likartad nedgång i mobilitet ute i samhället i Sverige, Norge och Danmark, trots olika råd och rekommendationer i länderna.

V i Falun vill förbjuda ordet kund

Det råder oenighet i kommunpolitiken i Falun efter att Vänsterpartiet lagt en motion till fullmäktige om att kommunen ska förbjudas använda ordet ”kund” i relationer och kommunikation med invånarna. Det rapporterar Sveriges Radio P4.

– De som kommer och vill ha kontakt med Falu kommun det är ju medborgare, som söker kommunen av olika orsaker, men de kommer inte in som kunder. Det är ju inte så att de ska köpa något från Falu kommun, säger Patrik Liljeglöd (V).

Förslaget får kalla handen av kommunalrådet Joakim Storck (C):

– Vänsterpartiet vill styra vilka ord vi använder och på så sätt få ut sin världsbild och styra hur vi tänker, säger han till P4 Dalarna.

Gratis HBTQI-kurs för offentliganställda

Myndigheten Forum för levande historia erbjuder nu offentliganställda i myndigheter och kommuner en digital fortbildning för att öka kunskapen om hbtqi och likvärdigt bemötande oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

– Kunskap om människors olika levnadsvillkor är viktigt för att kunna ge ett bra bemötande. Alla som jobbar i offentlig sektor har i uppdrag att främja hbtqi-personers rättigheter och möjligheter, men det finns få riktade kompetensutvecklingsinsatser på området, säger Meriam Chatty, projektledare på Forum för levande historia i ett pressmeddelande från myndigheten.

Kursen är gratis och kan genomföras i sju delar när som helst via myndighetens hemsida och är en kompetensutveckling framtagen på uppdrag av regeringen. 

Forrige artikel Skogstoppen Lena Ek kliver av Skogstoppen Lena Ek kliver av Næste artikel Altinget rekryterar Anton Säll Altinget rekryterar Anton Säll
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.