Överblick: Spekulationer om Löfvens efterträdare och FHM spår ökad smitta

Efter Stefan Löfvens avgångsbesked under sitt sommartal på söndagen domineras det politiska samtalet helt av spekulationer kring en tänkbar efterträdare.

Inrikesminister Mikael Damberg pressas av Expressen om han står till förfogande. Men han vill inte säga något om sitt eventuella intresse utan hänvisar till valberedningens arbete.

I Aftonbladet publiceras en snabbmätning från Demoskop, som visar att finansminister Magdalena Andersson är favoriten bland väljarna, med stöd av var fjärde väljare. Även Anders Lindberg på tidningens ledarsida förordar henne, både för att hon ”brädar alla andra tänkbara kandidater med råge” och för att ”Sverige i så fall skulle få sin första kvinna som statsminister”.

Vikten av att det ska bli en kvinna lyfts fram på flera håll och även om Andersson förefaller vara favoriten finns det andra namn som lyfts. Sydsvenskan föreslår i en huvudledare att Socialdemokraterna lyfter Aida Hadzialic, men tror samtidigt att ett så djärvt val inte är troligt.

På Twitter frågar sig Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson varför så få nämner Ylva Johansson i spekulationerna, och får medhåll från flera S-profiler.

170 evakuerade från Afghanistan

Utrikesminister Ann Linde berättade i dag på förmiddagen vid en pressträff att Sverige nu har evakuerat över 170 personer från Afghanistan. Det rapporterar bland andra SVT

– Det är i huvudsak personer som själv tagit sig till flygplatsen, sade utrikesminister Ann Linde (S) vid pressträffen.

Linde påpekade också att situationen är fortsatt svår och att det inte finns några garantier för att Sverige ska lyckas få ut alla. 

FHM spår ökad smittspridning i höst

Folkhälsomyndigheten (FHM) har publicerat nya scenarier för hösten och de pekar alla på en ökad smittspridning framöver.

Myndigheten skriver att scenarierna inte ska ses som prognoser, utan snarare som illustrationer till ”möjliga förlopp som kan utgöra underlag för planering”. I scenarierna antar FHM att deltavarianten har mellan 60 och 70 procent högre smittspridning.

För att förhindra att smittspridningen accelererar kvarstår myndighetens grundläggande råd om att stanna hemma och testa sig vid symtom, hålla avstånd och arbeta hemifrån om möjligt.

Rapporten om scenarierna kan läsas här

Forrige artikel Stefan Löfven avgår i höst Stefan Löfven avgår i höst Næste artikel Överblick: Arbetsförmedlingen varnar för pengabrist och Sjöstedt talar ut Överblick: Arbetsförmedlingen varnar för pengabrist och Sjöstedt talar ut
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.