Överblick: Spelmarknaden stramas åt och S drar ifrån i opinionen

ÖVERBLICK. Regeringen föreslår en tillfällig förordning för att minska riskerna med spel som under coronautbrottet har ökat. Socialdemokraterna fortsatt starkt uppåt i opinionsmätning. Riksrevisionen efterlyser åtgärder efter granskning om brister vid nekad sjukpenning. Läs Altingets överblick.

Regeringen föreslår en tillfällig förordning på spelmarknaden för att minska riskerna med spel som nu har ökat under coronautbrottet. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Det vi ser är en farlig cocktail som ökar riskerna för spelmissbruk, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff.

Regeringen föreslår bland annat att gränsen för insättningar får vara högst 5 000 kronor per vecka och att bonuserbjudanden får uppgå till högst 100 kronor.

Spelinspektionen får i uppdrag att stärka tillsynen mot olicensierade spelbolag och att vidta konsumentskyddande åtgärder på spelområdet, som att öka kunskapen om möjligheten att stänga av sig från spel. Uppdraget ska redovisas månadsvis till och med september i år.

S drar ifrån

Ännu en opinionsmätning visar att stödet för Socialdemokraterna har ökat under pandemin. Enligt SVT/Novus väljarbarometer ökar S för andra månaden i rad och har nu stöd av 30,4 procent av väljarna.

Samtliga riksdagspartier utom S och M har backat i väljarstöd. Värst drabbat är SD, som för bara två månader sedan var större än Socialdemokraterna. Nu skiljer det 10,7 procentenheter mellan partierna.

– Det är en rätt förväntad utveckling. Vårt fokus är inte opinionssiffror när svenska liv och jobb står på spel, säger Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare Sverigedemokraterna, till SVT.

Enligt mätningen ligger Liberalerna nu under spärren.

Brister efter nekad sjukpenning

Andelen avslag på sjukpenning i pågående sjukfall har ökat markant, från 1-2 procent till 5-7 procent. Enligt Riksrevisionens granskning som publiceras på torsdagsmorgonen återgår de flesta som nekas sjukpenning till sitt tidigare arbete, trots att de bedöms ha nedsatt arbetsförmåga för just det jobbet. Flera av dessa jobbar med kortare arbetstid och lägre lön.

Granskningen visar även att 29 procent av de som nekats sjukskrivning senare är, eller har blivit, sjukskrivna på nytt vid en uppföljning 9–15 månader efter avslaget.

Riksrevisionen vill nu se åtgärder för att underlätta återgång i arbete.

KD presenterar krisåtgärder

I dag presenterar Kristdemokraterna sex förslag till åtgärder för civilsamhället och föreningar under coronautbrottet.

Partiet vill bland annat se statligt stöd för fasta kostnader till ideella föreningar, trossamfund, stiftelser och sociala företag utan vinstsyfte som har tappat minst 15 procent eller mer av intäkterna. Ersättningen ska uppgå till 80 procent av intäktsbortfallet.

Minister ryter till mot studenter

Gymnasieelever i Helsingborg har uppmanat blivande studenter att fira sin gymnasieexamen trots coronautbrottet och "göra kaos". Nu ryter utbildningsminister Anna Ekström (S) ifrån, skriver Aftonbladet.

– Jag tycker det är synd om studenterna som inte får det studentfirande som de längtat efter, det blir annorlunda i år. Men den här coronakrisen måste vi lösa tillsammans. Då krävs det att alla tar ansvar, säger hon till tidningen.

Forrige artikel Regeringen får kritik för utredning mot fetma Regeringen får kritik för utredning mot fetma Næste artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (23 april) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (23 april)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.