Överblick: Tegnell försvarar sig och nytt universitet får kritik

ÖVERBLICK. Coronakommissionen kritiserade Folkhälsomyndigheten för bristande överblick över äldreomsorgen. Men Anders Tegnell försvarar myndigheten. Utnämningen av Mälardalens högskola till universitet kritiseras. Svenskättling kan bli ny minister i USA.

Coronakommissionen som kom igår kritiserar regeringen för att äldreomsorgen haft brister redan innan pandemin bröt ut, rapporterade bland andra Svenska dagbladet.

– Regeringen styr riket, därför vilar det yttersta ansvaret på denna regering och tidigare regeringar, sade Mats Melin ordförande i kommissionen på en pressträff.

Tegnells försvar

Samtidigt får även andra aktörer en släng av sleven. Däribland Folkhälsomyndigheten som kommissionen menar inte hade tillräcklig överblick över bristerna i äldreomsorgen och FHM kritiseras också för att vägledningen dröjde, rapporterar Sveriges radio. Men Anders Tegnell försvarar myndighetens agerande.

– Vi var väldigt tydliga redan från början att de äldre i samhället var väldigt sårbara och att alla aktörer i samhället behövde jobba väldigt mycket på att förbättra situationen för att de inte skulle råka ut för den här smittspridningen. Vi får se i fortsatta utvärderingar och rapporter vad alla kunde ha gjort mer, säger han till SR.

Kritik mot nytt universitet

Nyligen beslutade regeringen att Mälardalens högskola ska bli universitet 2022. Det kritiseras av Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist. Mälardalens högskola har tidigare kritiserats för att ha bristande kvalitet på utbildningen.

“Agerandet är typiskt för Socialdemokraterna. Sedan 1999 har S-ledda regeringar gett hela sex högskolor status som universitet. Det som förenar dem är inte undervisning och forskning av hög kvalitet utan att de alla ligger i kommuner som vid tidpunkten styrdes av socialdemokrater.” Skriver han.

SMS fick effekt

Det kritiserade SMS-utskicket från FHM och MSB tycks ändå ha fått effekt. 30 procent av Sveriges vuxna befolkning gick in på Krisinformations hemsida den 14 december, rapporterar Sveriges radio.

Svenskkoppling i Vita huset

Svenskättlingen Jennifer Granholm spås bli ny energiminister i USA, rapporterar Omni.

Granholm är barnbarns barn till Anders Grenholm som var kommunordförande i Robertsfors. Hon är också släkt med tidigare Centerpartiledaren Maud Olofssons man Rolf.

Jennifer Grenholm har tidigare varit guvernör i Michigan.

Kommunal folkomröstning

I Filipstad har 1 100 namn samlats in för att hålla en folkomröstning om skolans organisation, skriver SVT Värmland.

Om 10 procent av de röstberättigade i en kommun kräver en folkomröstning ska den hållas om inte en kvalificerad majoritet i kommunfullmäktige är emot det.

Dock finns det inget som tvingar kommunen att följa utfallet av en folkomröstning. Hur kommunmajoriteten ska förhålla sig till en eventuell omröstning vet de inte än.

– Vi har inte diskuterat hur vi ska göra när det gäller den här frågan, säger Åsa Hååkman Felt (S), kommunstyrelsens ordförande Filipstad.

Forrige artikel Anna König Jerlmyr (M) anklagas för brott Anna König Jerlmyr (M) anklagas för brott Næste artikel Nu presenteras forskningspropositionen – miljonsatsning på center Nu presenteras forskningspropositionen – miljonsatsning på center
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.