Överblick: Tegnell slutar och bröderna i fallet Kevin kan få ersättning från regeringen

Justitieministern ger besked om ersättning till bröderna i fallet Kevin. Anders Tegnell slutar. Fler S-profiler svänger om Nato. Fortfarande osäkert när pandemin kan vara över.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell slutar för att ta ett jobb hos Världshälsoorganisationen (WHO). Han ska i sitt nya uppdrag vara senior expert i en grupp som arbetar med den globala vaccinationsinsatsen.

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet, säger Tegnell i ett pressmeddelande.

Tegnell har varit Sveriges statsepidemiolog sedan 2013. Från 14 mars tar Anders Lindblom över rollen.

Fallet Kevin

Efter lunch kommer justitieminister Morgan Johansson hålla en pressträff om att ansökningar om ersättning ex gratia för de bröder som pekades ut som skyldiga i fallet Kevin i Arvika 1998. Ex gratia innebär att ersättning betalas ut ”av nåd”, något man inte är skyldig att göra och utan prövning i domstol.

I februari nekades bröderna ersättning från Arvika kommun, då kommunen inte ansåg att socialtjänsten begått några fel, enligt Aftonbladet.

Fler (S)vänger

Fler socialdemokrater svänger nu i frågan om ett svenskt Nato-medlemskap, trots att partiledningen står kvar vid att Sverige ska vara neutralt. Riksdagsledamöterna Patrik Björck och Mattias Jonsson anser att säkerhetsläget kräver att partiet behöver göra en analys av läget och ompröva positionerna.

De får medhåll av Karin Wanngård, ledamot i partistyrelsen och tung S-profil i Stockholm.

– Vi skickar vapen och utrustning till Ukraina. Nato kommer vara den enda alliansmakt som kommer ha möjlighet att pressa tillbaka Ryssland. Men man måste ha respekt för att det bör råda en försiktighet i frågan. Vi bör göra gemensam sak med Finland, säger hon till Aftonbladet.

Fortfarande osäkert läge

Det har gått en månad sedan pandemirestriktionerna lyftes och covid-19 har hamnat i skuggan av kriget i Ukraina. Men överläkare Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, säger till P4 Stockholm att det inte går att veta säkert om pandemin kommer vara över till sommaren.

– Tyvärr har pandemin inte gått ner i den omfattningen vi tänkt oss, säger han.

Informellt möte

I eftermiddag träffar statsminister Magdalena Andersson EU-nämnden i ett öppet sammanträde i riksdagen. Där ska det samrådas inför ett informellt möte mellan EU:s stats- och regeringschefer den 10–11 mars. Se det här.

Forrige artikel Ministrar tar höjd för påverkan på ekonomin Ministrar tar höjd för påverkan på ekonomin Næste artikel Strandhäll: Översyn av miljöbalk innebär inte en ny utredning Strandhäll: Översyn av miljöbalk innebär inte en ny utredning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.