Överblick: Testkoordinator slutar och partierna vill korta Almedalsveckan

ÖVERBLICK. Harriet Wallberg har slutat som testkoordinator. Det positiva Pisa-resultatet i höstas kan bero på att svaga elever gallrats bort. Partierna vill flytta och halvera Almedalsveckan. Läs Altingets överblick.

Efter många turer under tisdagen står det klart att Harriet Walberg har slutat som regeringens testkoordinator. Det var TV 4 som avslöjade det efter att ha haft kontakt med Wallberg på förmiddagen.

Samtidigt meddelade Folkhälsomyndigheten att Wallberg skulle börja hos dem. Men det förnekade Wallberg – hon ska skriva en bok om diabetes.

Från regeringens sida sade man sig först inte känna till att Wallberg slutat för att senare säga att det pågick en dialog mellan Wallberg och Folkhälsomyndigheten. Men till slut meddelade Lena Hallengren (S), via sin pressekreterare till Expressen att Wallberg faktiskt hade slutat:

”Vi tar med oss hennes rekommendationer och arbete in i det fortsatta jobbet med att utveckla teststrategin. Bland annat tack vare Harriet Wallbergs arbete går vi nu in i en ny inriktning för testningen. Detta kommer regeringen berätta mer om inom kort”.

Det var Wallberg som inte ville fortsätta eftersom hon ansåg att uppdraget var slutfört.

– Regeringen och Folkhälsomyndigheten ville att jag skulle fortsätta men jag har kommit fram till att när jag åtar mig uppdrag vill jag känna att jag verkligen kan göra någonting. Jag upplever att jag nu har bidragit med att peka på vad som behöver göras vad gäller testning i Sverige, säger hon till Expressen.

Kortare Almedalen önskas

Partierna vill halvera Almedalsveckan och tidigarelägga den, skriver Resumé.

I dag pågår Almedalsveckan under åtta dagar och ligger i början av juli. Rikspartierna vill att veckan ska kortas till fyra dagar och läggas direkt efter midsommar.

– Jag har talat med partisekreterare i alla partier och det finns en bred enighet, säger Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare, till Resumé.

Rådström Baastad har länge varit kritisk till kostnaderna för Almedalsveckan. Det har hon bland annat givit uttryck för i en intervju med Altinget i juni 2019.

Klockan 14 i går träffade politiska företrädare på Gotland representanter från rikspartierna för att diskutera frågan. Hittills har inget nytt besked kommit, än att det blir en Almedalsvecka med start söndagen den 4 juli nästa år.

Potentiellt Pisa-fusk

I december 2019 presenterades den senaste Pisa-undersökningen som visade att svenska 15-åringar presterade bättre i samtliga testade ämnen än vid det föregående provtillfället.

Men nu avslöjar Expressen att Pisa-resultatet kan bygga på felaktiga siffror. Utlandsfödda och elever som är svaga i svenska ska ha gallrats bort i urvalet, i strid med OECD:s regelverk.

– Det här är oerhört allvarligt, särskilt som Pisa-resultaten i praktiken kommit att användas som ett mått både på hur den svenska skolan står sig i jämförelse med andra länder och hur den utvecklas över tid, säger professor Magnus Henrekson vid Institutet för Näringslivsforskning, som analyserat siffrorna.

Riksdagens partier upprörs över uppgifterna. Liberalerna vill kalla Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till utbildningsutskottet. Moderaterna vill även kalla utbildningsminister Anna Ekström (S), skriver Expressen i en uppföljande artikel.

Peter Fredriksson menar att inga fel har begåtts.

– Det är naturligtvis tråkigt att myndighetens kompetens och ansvarstagande ifrågasätts. Men jag förstår att Expressens artikel väcker frågor. Jag hoppas att vi kan svara så att vi lugnar politiker och skolväsendet genom att säga att vi följer regelverket och att OECD godkänt de svenska resultaten. Och de metoder vi har arbetat med denna gång är de vi jobbat med tidigare, säger Fredriksson, till TT.

Forrige artikel Tidigare riksdagsledamot avliden Tidigare riksdagsledamot avliden Næste artikel Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (3 juni) Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (3 juni)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.