Överblick: Thorwaldsson utser batteri-samordnare och partier vill ändra system med politiska vildar

Flera partier vill att systemet med politiska vildar i riksdagen förändras. KD vill öppna BB-mottagningar. Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) utser ny samordnare. Kriminalvården bygger nytt i fyra städer.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) meddelar på en pressträff att regeringen utser en ”batteri-samordnare”. Enligt ministern är Sverige på väg att bli en supermakt inom batteritillverkning. En samordnare ska då bidra till nyetableringar och säkra den gröna omställningen.

– Samordnaren ska hjälpa företag att ta ytterligare steg, säger han under pressträffen enligt Omni.

Vem som får uppdraget ska presenteras inom kort, enligt regeringen.

Ordningslyft för skolan

Under helgen har både KD:s och L:s partiledare hållit sina sommartal. KD:s Ebba Busch lanserade förslaget om att ett antal BB-mottagningar ska återöppnas på mindre orter i Sverige. Samtidigt lovar hon en nationell plan för förlossningsvården och att regionerna avskaffas.

– Det är ett förlegat system som inte fungerar. Vi måste börja om så att vi slipper vårdköer och får ordning på svensk sjukvård, sa hon enligt Aftonbladet.

Liberalernas Johan Pehrson fokuserade på elpriserna i sitt tal och lovade att sänka dem om det borgerliga blocket vinner i höst. Samtidigt presenterade han ett ”ordningslyft” för skolan för att komma till bukt med stöket i klassrummen.

– Det ska finnas ett ordningskontrakt mellan elever, lärare och föräldrar. En elev ska inte få förstöra skolmiljön för sina kamrater.

Se listan med alla riksdagspartiers vallöften här.

Minska vildarnas makt

Senaste mandatperioden har partilösa ledamöter, så kallade politiska vildar, avgjort omröstningar i riksdagen då det varit jämnt mellan blocken. Enligt DN:s enkät vill M, SD, V och L se över eller ändra systemet med politiska vildar.

Moderaterna har själva tagit fram en ny kandidatförsäkran, så att ledamöter som lämnar partiet också lämnar sin riksdagsplats. Den är dock inte juridiskt bindande.

– Det är viktigt att lägga ansvaret där det hör hemma, och det är hos partierna att försäkra sig om att kandidaterna man för fram inte blir vildar, säger M:s gruppledare Tobias Billström till DN.

Fyra nya fängelser

Kriminalvården har överbeläggning på deras anstalter och det skapar problem. Därför ska Kriminalvården bygga fyra helt nya anstalter i Trelleborg, Kalmar, Norrköping och Värnamo. Det ska skapa 2 500 nya plaster på anstalter i Sverige inom sex år, rapporterar SR.

Forrige artikel Nya bostadsutredningar – ska bryta segregationen Nya bostadsutredningar – ska bryta segregationen Næste artikel Marit Paulsen har avlidit Marit Paulsen har avlidit
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.