Överblick: Trafikverket får ny gd och myndighetschef läckte hemliga uppgifter

Tramadol skrivs ut olagligt av läkare och används för våldsbrott. App-företag är inte arbetsgivare enligt ny utredning. Eneroth presenterar ny generaldirektör för Trafikverket. Generaldirektör skickade flera hemliga uppgifter via ett privat mailkonto. Ryssland utökar styrkorna i Ukraina dagen efter landets påstående om att de drar tillbaka trupper. 

I en artikelserie av Svenska Dagbladet kartlägger tidningen det narkotikaklassade läkemedlet tramadol och dess spridning i Sverige. Granskningen visar att opiaten spridits i stor omfattning och att den används av gängkriminella i våldssyfte. 

Flera fall visar på läkare och apotekare skrivit ut stora mängder av läkemedlet på lösa grunder. Socialminister Lena Hallengren (S) har tagit del av granskningen och tycker det tyder på nåt fruktansvärt.

– Jag tycker det är en viktig granskning och jag blir upprörd över det som har kommit fram i den. Det ska givetvis inte vara så här. Förskrivning av läkemedel ska ske utifrån medicinskt behov, inget annat, skriver Lena Hallengren i ett mail till SvD.

App-företag är inte arbetsgivare enligt utredning

App-företag som levererar tjänster så som mat är inte ansvariga för de anställdas arbetsmiljö, det rapporterar Sveriges Radio. Arbetsmiljöverket konstaterar att det enligt lagstiftningen inte går att garantera bra arbetsmiljö för app-företagens anställda.

Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda app-företagen. Enligt utredningen så ses inte företagen som arbetsgivare och har därför inte ansvar för arbetsmiljön. I flera fall har Arbetsmiljöverket ställt krav på företagen att undersöka arbetsmiljön och dess risker. Men i kammarrätten gick två domare mot Arbetsmiljöverket då app-företagen inte går att ses som arbetsgivare enligt arbetsmiljölagen. 

Eneroth presenterar ny gd

I dag klockan 13 presenterar infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) en ny generaldirektör till Trafikverket. Pressträffen hålls digitalt via länk och fysiskt på kvarteret björnen i Stockholm.

Hemliga uppgifter spreds via privat mail

Henrik Landerholm (M) var tidigare ambassadör i Förenade Arabemiraten och sedan i år generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar. I en granskning av Dagens Nyheter visar att Landerholm använt privat mail för att skicka sekretessbelagd information. Något som kan vara en säkerhetsrisk för Sverige.

Landerholm ska som ambassadör i höstas ha mailat flera sekretessbelagda uppgifter till konton utanför utrikesdepartementet. Bland annat mailade han beskrivningar om Sveriges planering för att evakuera Afghanistan.

Vid årsskiftet stängdes Landerholms mail av. Men uppgifterna som DN tagit del av visar att Henrik Landerholm fortsatt använda sin privata mail även som generaldirektör. Däremot går det inte att se huruvida han fortsatt maila sekretessbelagda uppgifter.

– Så att jag kunde jobba dygnet runt vid exempelvis den komplicerade evakueringsoperationen jag arbetade med ett antal månader, svarar Henrik Landerholm till DN.

Ryssland utökar styrkorna i Ukraina

Ryssland har stärkt styrkorna kring Ukrainas gräns skriver SvD. 7 000 soldater är det som blivit utsända dagen efter Ryssland deklarerat att man tänker dra tillbaka trupper. Nu bedöms det vara 150 000 ryska soldater som omringar Ukraina från tre håll.

– Det här taget ur den ryska spelboken. Man målar en bild offentligt, men gör det motsatta, säger Ned Price, talesperson för utrikesdepartementet i USA till nyhetsbyrån AP.

Forrige artikel Region Skåne nobbar kulturdoulor i förlossningsvården – trots efterfrågan Region Skåne nobbar kulturdoulor i förlossningsvården – trots efterfrågan Næste artikel Miljöpartiet svarar om konflikten Miljöpartiet svarar om konflikten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.